Općina Bosanska Krupa i Fondacija IMPAKT osiguravaju sredstva za pokretanje ili proširenje pet biznisa

Biznis
Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Mirela Omerović potpisali su danas Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja u Bosanskoj Krupi.

Saradnja bi između ostalog trebala rezultirati finansijskom, stručnom i mentorskom podrškom za pet novih ili postojećih poslovnih poduhvata na području lokalne zajednice.

Kroz YEP Inkubator poslovnih ideja Općina Bosanska Krupa i IMPAKT žele uspostaviti partnerstvo lokalnih aktera u izgradnji preduzetničkog ekosistema, okruženja koje stimuliše potencijalne preduzetnike na pokretanje poslovnih poduhvata, ali i pruža podršku postojećim preduzetnicima u očuvanju njihovih poslovnih poduhvata.

Realizacija programa u Bosanskoj Krupi će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje pet poslovnih subjekta. Sve počinje savjetodavnom podrškom za postojeće poslovne poduhvate na nivou lokalne zajednice u svrhu saniranja posljedica pandemije izazvane koronavirusom. 

„U narednih desetak dana bit će javni poziv za sve one koji su nezaposleni ili su zaposleni a žele pokrenuti vlastiti obrt, za nevladine organizacije koje žele pokrenuti svoja privredna društva kao vid socijalnog poduzetništva ili za one koji su registrovali poslovni poduhvat godinu dana prije poziva a žele unaprijediti biznis, bilo da je to novi proizvod, novo tržište, promjena poslovnog modela. Nakon toga grupa od maksimalno 30 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela finansijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet hiljada KM“, ističe izvršna direktorica Fondacije IMPAKT Mirela Omerović.

Sredstva za podršku pokretanja poslovnih poduhvata ili podršku već postojećim biznisima zajedno osiguravaju Općina Bosanska Krupa (15.000 KM) i Fondacija IMPAKT (25.000 KM). Fondacija će osim ovih sredstava, između ostalog, osigurati i stručnu i mentorsku podršku za preduzetničke poduhvate/biznise koji budu podržani u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, kao i podršku jačanju kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i preduzetništvo na nivou lokalne zajednice, te izradi Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i preduzetništvo.

„Ovim smo još jednom pokazali da je Općina Bosanska Krupa poželjan partner institucijama koje se bave i obukom i podrškom. Učestvujemo sa 15 hiljada KM. Udružit ćemo sredstva i odabrati pet biznisa mladih ljudi koji će biti start-up biznisi ili postojeći biznisi koji žele da prošire proizvodnju ili tržište. Mislim da je ovo dobra prilika i da je trebaju iskoristiti svi koji imaju poslovne ideje“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) u Bosni i Hercegovini od 2008. godine, uz podršku Vlade Švicarske, realizuje njemačka konsultantska kompanija GOPA. Jedna od ključnih komponenti projekta je podrška razvoju poduzetništva o čemu govori realizacija YEP inkubatora poslovnih ideja tokom 2018. i 2019. godine u 32 lokalne zajednice u BiH, uključujući i Kanton Sarajevo. Preko 1.200 potencijalnih i postojećih preduzetnika apliciralo je sa poslovnim idejama, preko 600 poslovnih ideja je razvijeno dok je preko 300 poslovnih planova izrađeno i prezentovano. Ukupno 150 poslovnih planova je odobreno za finansiranje, a do danas je 124 preduzetnika dobilo finansijsku podršku odnosno pokrenulo ili unaprijedilo vlastiti biznis. YEP inkubator poslovnih ideja se pokazo kao jedan od najefikasnijih programa podrške razvoju preduzetništva, sa ostvarenom efikasnošću od 96.2% biznisa, koji su i dalje aktivni na tržištu godinu dana nakon završetka procesa inkubacije.