Općina sa 25.000 KM finansira kastraciju pasa lutalica u 2021.godini

asd
Projekat „Kontrola populacije pasa lutalica“ koji već nekoliko godina realizira JP „Veterinarska stanica“ doo Velika Kladuša biće podržan i u tekućoj godini od strane Općinskog organa uprave općine Velika Kladuša.

Nakon što je u protekloj godini izdvojeno 20.000 KM za ovaj projekat, kojim je uspješno kastrirano 137 pasa lutalica, u tekućoj godini projekat je podržan sa 25.000 KM iz općinskog budžeta i shodno tome trebala bi  biti izvršena kastracija oko 155 pasa lutalica.

Kako je istakao Osman Smailbegović, v.d. direktor JP „Veterinarska stanica“ doo Velika Kladuša, ovaj broj bi mogao biti i veći  jer se očekuje i podrška njemačke organizacije za zaštitu životinja „Dog's Hope“ koja je također posljednjih godina aktivno bila uključena u projekat kastracije.

„Najveći problem naših građana pored migranata su psi lutalice. Podrškom ovom projektu, mi nastojimo zaštiti i naše građane ali i same životinje jer sprječavamo njihovo daljnje povećanje na jedan adekvatan, human i zakonski prihvatljiv način“, kazao nam je Ervin Abdić, ovlaštenik Općinskog načelnika.

U zavisnosti od vremenskih prilika projekat „Kontrola populacije pasa lutalica“ će krenuti sa realizacijom.