Općina u BiH zvanično čista od mina

.

Proces deminiranja na području općine Bužim, započet prije šest mjeseci, okončan je ovih dana i deminirano područje je predato na upotrebu predstavnicima lokalnih vlasti.

Aktivnosti su se odvijale na padinama planine Radoč, gdje su postojala minska polja zaostala iz perioda proteklog rata, a deminiranje su proveli pripadnici Oružanih snaga BiH.

U pomenutom periodu pregledano je, te od minsko-eksplozivnih sredstava očišćeno oko 1,6 miliona kvadratnih metara zemljišta, pronađeno i uništeno 38 različitih mina i devet neeksplodiranih ubojnih sredstava, a poslije realizacije ovog projekta Bužim je postao jedna od rijetkih lokalnih zajednica bez mina na području Unsko-sanskog kantona.

Pripadnici Oružanih snaga BiH prezentirali su kompletan projekat, a na kraju su zahvalili općini Bužim na podršci tokom realizacije ovog zahtjevnog projekta.

Aladin Bajrektarević, predstavnik agencije BH MAC, koja provodi i nadgleda aktivnosti deminiranja u našoj zemlji, zahvalio je svima koji su učestvovali u projektu deminiranja, a posebno deminerima koji su profesionalno obavili svoj posao bez bilo kakvih incidenata.

Predstavnik Civilne zaštite Bužima Suvad Veladžić naglasio je kako je ovo sretan dan za sve stanovnike ove općine, a posebno za izletnike i građane koji tokom sezone posjećuju padine Radoča u potrazi za šumskim plodovima.

Zaostala minsko-eksplozivna sredstva iz perioda proteklog rata još predstavljaju veliku opasnost na području Unsko-sanskog kantona, a pored Bužima još su samo Cazin i Bosanski Petrovac bez minskih polja.

Prema procjenama, još su 93 kvadratna kilometra pod minama, što ovaj kanton stavlja na prvo mjesto u Federaciji BiH.

U periodu poslije rata od zaostalih mina poginulo je 48 osoba, a zbog minskih polja se ne koristi oko tri posto od ukupne površine kantona i na tom prostoru je ograničena sloboda kretanja.

Na građane se neprestano apeluje da se ne kreću miniranim područjima i ne uklanjaju oznake koje ukazuju na opasnost od mina. Na području USK najkontaminiranije općine minskim poljima su Bihać, Sanski Most i Velika Kladuša.