Općini Velika Kladuša uplaćena nova tranša u okviru projekta I.N.G.R.I.D.

velika kladusa
Općini Velika Kladuša je 17. marta 2023. godine u okviru projekta I.N.G.R.I.D. izvršena uplata, odnosno refundacija sredstava za peti izvještajni period u iznosu od 137.833,07 KM.

Realizacijom projekta Općina Velika Kladuša je, pored ostalog, dobila 10 autobusnih stajališta instaliranih u mjesnim zajednicama, koja su opremljena solarnim panelima, te parking prostor pored zgrade općine koji je natkriven solarnim panelima, čija se energija koristi u zgradi i time se stvaraju značajne uštede.

Ervin Abdić, savjetnik Općinskog načelnika 

Uspješnom realizacijom ovog projekta Općina Velika Kladuša je dokazala da je spremna ispuniti stroge zahjeve u projektima koje finansira Evropska unija

Uplaćeni iznos čini 85% sredstava koja Evropska unija sufinansira od vrijednosti utrošenih, pravdanih i odobrenih sredstava. U skladu s propisanim pravilima svi troškovi nastali u izvještajnom periodu moraju se pravdati relevantnom dokumentacijom na osnovu čega kontrolu obavlja relevantno kontrolno tijelo i odobrava sredstva za isplatu.

Do sada su refundirana sredstva u ukupnom iznosu od 173.000,00 KM, dok se u posljednjem šestom izvještajnom periodu očekuje uplata oko 275.000,00 KM,  jer se u tom periodu bilježi najveći broj ugovorenih i izvedenih radova i usluga.

Općina Velika Kladuša realizaciju projekta “I.N.G.R.I.D.”, počela je polovinom mjeseca februara 2020. godine kao projektni partner sa tri partnerske organizacije u okviru programa “Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020”, a kojeg je sufinansira Evropska unija. Ukupna vrijednost projekta je 935.870,15 EUR od čega je stopa sufinanciranja iz EFRR i IPA II fondova Europske unije 85%, odnosno 795.489,61 EUR dok je učešće partnera 15% ili 140.380,54 EUR.