Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona

Vlada

Na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici: IOM  i OSCE, održanom danas (07.08.2020) u Bihaću, analizirana je trenutna situacija na području Unsko-sanskog kantona uzrokovana nekontrolisanim prilivom migranata na ovo područje. Konstatovano je da je situacija pogoršana zbog propuštanja djelovanja viših razina vlasti i institucija nadležnih za oblast migracija što dodatno otežava održavanje stanja uređenog dosad preduzetim mjerama  očuvanja zdravstveno-epidemiološke  i sigurnosne situacije od strane nadležnih na području Kantona.

Ukupno, u kampovima za prihvat migranata kojima, na području USK,  upravlja IOM trenutno je smješteno 3598 migranata. Procjena je Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK da se van kampova nalazi više od 3000 migranata, a za prvih sedam mjeseci ove godine, na području USK, evidentirano ih je 20 000.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona donijela je, na današnjem sastanku,  slijedeće zaključke s ciljem daljeg očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije:

1.         Ostaju na snazi svi zaključci Operativne  grupe sa sastanka održanog 08.07. 2020. godine uz obavezu Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova za pojačano postupanje po Zaključku koji se odnosi na preduzimanje mjera za očuvanje sigurnosne situacije i sprječava dodatnog priliva migranata van trenutnog kapaciteta za prihvat, stvaranje divljih kampova na području Kantona i okupljanja na javnim površinama koja ugrožavaju mjere očuvanja epidemiološke situacije i javno zdravlje.

2.         Operativna grupa Unsko-sanskog kantona od Skupštine USK tražit će očitovanje  i utvrđivanje prijedloga represivnih mjera, u skladu sa ustavnim nadležnostima sukladno Zaključku  sa tematske sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, posvećene migrantskoj situaciji, održane 25.06.2019.godine. To uključuje i razmatranje traženja krivične odgovornosti  nadležnih u Ministarstvu sigurnosti BiH zbog nesavjesnog postupanja u vršenju dužnosti  u oblasti kontrole migrantske krize koja direktno ugrožava prava, sigurnost i imovinu građana  Unsko-sanskog kantona , s  obzirom da je Ministarstvo sigurnosti  isključivo nadležno za uređivanje procedura i načina organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH.