Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona

Kjk

Danas je u Bihaću održan vanredni  sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici  Grada Bihaća te  IOM.

Utvrđene su prve mjere za dalje postupanje Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK a na osnovu   Odluke Skupštine Unsko-sanskog kantona, sa sjednice održane danas u Bihaću,  da je neprihvatljivo postupanje po Instrukciji Ministarstva sigurnosti BiH (broj:01-50-9578/20 od 22.12.2020. godine) a koja se odnosi na privremeno premještanje ilegalnih migranata iz šatorskog kampa „Lipa“ u kamp „Bira“ u Bihaću te da zakonodavna vlast USK  ne prihvata povratak ilegalnih migranata u privatni centar „Bira“ u Bihaću, zbog njegovog položaja i zbog  narušene sigurnosno i zdravstveno - epidemiološke situacije građana i ugroženosti njihove imovine.

Skupština USK zatražila je  od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da izvrše izmjene Odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na način da se ukine karakter  privremenog prihvatnog centra za smještaj ilegalnih migranata na lokacijama bivše tvornice „Bira“ u Bihaću  i bivše tvornice „Miral“ u Velikoj Kladuši, koji se nalaze u privatnom vlasništvu kao i hitno izmeštanje ilegalnih migranata iz tvornice „Miral“ u Velikoj Kladuši a  Operativnu grupu USK  zadužila je zaključkom da  Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona da poduzmu sve mjere i radnje u cilju očuvanja sigurnosne i zdravstveno – epidemološke zaštite građana Unsko-sanskog kantona.

 U skladu s ovim, te posebno zbog usložnjene situacije nakon požara koji je izbio u kampu Lipa, Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK donijela je slijedeće zaključke:

1. Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da iskoordiniraju i osiguraju dovoljan broj policijskih patrola kako bi spriječili nekontrolisani priliv ilegalnih migranata u naseljena mjesta na području USK , posebno iz pravca  naselja Lipa prema Bihaću kao i ispred tvornice Bira u Bihaću gdje traju protestna okupljanja građana, u cilju zaštite objekta Bire od povratka ilegalnih migranata u objekat tvornice.

2. Traži se od IOM, UNHCR-a, UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija koje pružaju pomoć ilegalnim migrantima kao i od Službe za rad sa strancima da  o svakoj aktivnosti sa ilegalnim migrantima, koju realiziraju na području USK,   prethodno obavijeste  Operativnu grupu za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.
3. Zadužuje se IOM  da,  u koordinaciji sa predstavnicima Grada Biahaća, hitno počne sa izmještanjem materijalno tehničkih sredstava, kontejnera i opreme iz tvornice Bira u Bihaću na lokaciju koju će međusobno dogovoriti.
4. Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da preispitaju opravdanost zadržavanja policijskih punktova na lokacijama Bosanska Otoka i Velečevo, uspostavljenih radi kontrole priliva ilegalnih migranata na područje USK.


Predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti
i nadzora nad migrantskom krizom na području USK