Opozicija oštro kritikovala gradonačelnika Bihaća: Sramotna konstituirajuća sjednica u režiji Fazlića i savjetnice Ibrahimpašić

Nn

Danas je u Bihaću održana press konferencija na kojoj su gradski vijećnici iz opozicije u Bihaću, članovi SDP-a, NiP-a i Nezavisnog bloka oštro osudili način na koji je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Bihać. 

Kako je kazala Elvira Selmanović, vijećnica Nezavisnog bloka u Gradskom vijeću Bihać: “Mi smo vijećnici dali svečanu izjavu da ćemo poštovati Ustav, Zakon, etički kodeks i poslovnik Gradskog vijeća, a je li to za neke samo deklarativno?

Ovakvo bahato i nedemokratsko ponašanje na konstituirajućoj sjednici je još jedan primjer zašto ljudi napuštaju našu zemlju, odlaze u države gdje se poštuje Zakon, gdje je on jednak za sve. Zato želim da se prekine ova negativna praksa u našem Gradu i da mi i ovdje gradimo pravnu državu u kojoj će svaki građanin biti poštovan i moći uspjeti.”- izjavila je vijećnica Selmanović. 

Image
Nnn

Pročitajte zajedničko saopćenje koje su potpisali vijećnici ove tri opozicione stranke: 

Nakon što je više od pola zakonski predviđenog roka za konstituiranje Gradskog vijeća Bihać potrošio na postizborne manipulacije izbornom voljom građana kako bi dobio mjesto predsjedavajućeg vijeća, Šuhret Fazlić i njegova savjetnica Ibrahimpašić u cajtnotu u koji su sebe sami neodgovorno doveli, načinili su niz presedana i nezakonitosti na protekloj izuzetno loše organizovanoj konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća Bihać. 
Imenovani odgovornost naravno sada prebacuju na opoziciju od koje su valjda očekivali da šuti na manipulacije i nezakonitosti kako bi se kršenje zakona i izborne volje građana, Statuta Grada i Poslovnika vijeća odvijalo u svečarskoj atmosferi.
 
Šuhret Fazlić, koji je i 2018. manipulacijom sa dodijeljenim mandatima pokazao i dokazao da mu izborna volja građana ne znači ništa, ponovo radi isto tražeći ili dozvoljavajući manipulaciju na način da je pojedinim izabranim zvaničnicima od strane građana sa liste POMAKA naređeno da ne prihvate volju građana, kako bi u vijeće progurao Zulfikara Handukića, osobu čiji karakter i moral dozvoljavaju da iako je mandat 2016-2020 započeo kao Bošnjak završi kao Hrvat, kako bi Šuhretu Fazliću na nemoralan i sramotan način obezbijedio funkciju predsjedavajućeg kojom može upravljati i manipulisati. Naravno da ovo dovoljno govori o moralu i karakteru koji se njeguje u politčkoj opciji zvanoj POMAK i njima je to prihvatljivo, ali nije u skladu sa izbornim pravilima kojima nije dozvoljeno mijenjati nacionalnost u toku jednog izbornog ciklusa.
 
Gradonačelnik Fazlić nastavlja dosadašnju praksu i ne preza ni od čega kako bi predstavničko tijelo građana stavio pod svoju kontrolu, što nikako nije u skladu sa demokratskim principima niti načinom na koji treba da funkcioniše lokalna samouprava.  Ovako ponašanje predstavlja kontinuitet u radu gradonačelnika jer je upravo iz navedenih razloga kako je nezakonito okončao prethodni mandat, tako nezakonito započinje i ovaj naredni.
 
Mi kao konstruktivna opozicija nikada nećemo pristati na nezakonitosti i manipulacije, te zbog toga pozivamo Gradonačelnika da, prije svega, u interesu građana Grada Bihaća svoj rad vrati i nastavi u okvirima Ustava F BiH i USK, Zakona o lokalnoj samoupravi F BiH i USK, Statutu Grada i Poslovnika Gradskog vijeća Bihać i da najzad počne uvažavati Gradsko vijeće ovoga grada, kao nezavisno predstavničko tijelo građana, kojem on ne smije biti nadređeni.

Na današnjoj press konferenciji ovi su vijećnici upoznali javnost da su dopis uputili i Centralnoj izbornoj komisiji od koje očekuju hitnu reakciju po ovim pitanjima.