Obavijest MUP-a USK za građane u Krajini: “Oprez! Prevare putem interneta”

Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnog djela ‘Prevara’, izvršenog putem društvenih mreža.

Nakon što lažiraju facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanom osobom, te ih putem e-maila, messenger-a i sl. obavijeste da su ostali bez novca, da su opljačkani, ili izgubili dokumente, tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Također primjetne su i prevare putem Facebooka na način da su građani sudjelovali u nagradnoj igri i zatim na messenger dobili poruku kako su baš oni ‘sretni dobitnici’ pa moraju porukom poslati fotografije lične karte kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im nagradu.

Veoma čest slučaj su i prevare putem eCommerc servisa( eBay, PIK.ba i sl.) gdje građani kupuju tzv. „robu nevjerovatnih svojstava“ ili pokušavaju kupiti neku robu za nevjerovatno niske iznose. Obično se tu radi o lažnim profilima, koji su aktivni samo kratak vremenski period i gase se.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti raznih oblika komunikacije putem interneta, Uprava policije MUP USK-a upozorava građane, da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva da ne nasjedaju na razne ‘nagradne igre’ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama, a ako smatraju da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju da događaj prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj 122.