Optimistične poruke: Ovo je historijski dan za BiH, prilika da pokažemo da zajedno možemo sve

"Plamen mira", ususret Evropskom omladinskom festivalu mladih (EYOF), stigao je danas u Sarajevo.

Brojni zvaničnici očekuju da će ovaj plamen probuditi onaj olimpijski koji je Sarajevo 1984. učinio najponosnijim gradom na svijetu, kada je glavni grad BiH bio domaćin Zimskih olimpijskih igara

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković poručili su da je EYOF prilika da pokažemo da zajedno možemo sve, prenosi Avaz.

- Veoma sam sretan i ponosan što je ova baklja mira, olimpijska baklja ponovo u Sarajevu. Iskreno želim da naša djeca žive vrijednosti olimpijskog duha, a na nama je obaveza da stvaramo platforme, a jedna od njih je EYOF. On je prilika da svi zajednički gradimo neka bolja, pozitivnija vremena. Iskreno vjerujem da smo uspjeli probuditi olimpijski duh u Sarajevu - poručio je danas Skaka na Sarajevskom aerodromu.

Nenad Vuković kazao je da su se svi prethodnih dana potrudili da na dostojanstven način donesu "Plamen mira" iz Sjedišta Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preko Trsta, Banje Luke pa do Sarajeva. 

- Svi zajedno smo okupljeni oko projekta koji se zove EYOF 2019. Istočno Sarajevo i Sarajevo. Ovo je prilika da pokažemo da možemo raditi velike stvari, da se možemo vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima i da poslije ovoga zaslužujemo da organiziramo neke druge velike događaje - rekao je Vuković.

"Plamen mira" na aerodromu, između ostalih, dočekali su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

- Ovo je najveći sportski događaj koji će biti odigran poslije Olimpijskih igara 1984. godine. Broj sportista koji će ove godine učestvovati je premašio i te čuvene Zimske olimpijske igre. Neka ovaj plamen mira bude znak, nada, da su ovi gradovi sposobni za velike stvari kada su ujedinjeni. Drago mi je da će naša zemlja biti na naslovnim stranama svih medija u svijetu - kazao je Komšić.

I Džaferović je oduševljeno dočekao "Plamen mira".  

- Ovo je veliki dan za našu državu. Ova sportska manifestacija snažno pomaže Bosni i Hercegovini i pozitivno utječe na reputaciju države na međunarodnom planu. Mi na ovakav način trebamo graditi BiH. Želim da u pozitivnom duhu održimo i završnu manifestaciju i da sve protekne u najboljem redu - istakao je Džaferović.