Optimizam u malinjacima: Bolja otkupna cijena ohrabrila proizvođače malina

asd
- Hladnjačari koji se bave otkupom jagodičastog voća, konačno su objelodanili cijenu maline za ovu sezonu. Za jedan kilogram ovog voća, malinari će dobiti nešto više od 3 KM. Ova cijena, ukoliko ostane i narednih godina, siguran je garant opstanka ionako malog broja proizvođača jagodičastog voća u USK...

USK, 12. septembra - Nakon višegodišnjeg nezadovoljstva, malinari su konačno dočekali svojih pet minuta. Dobili su ono što su godinama tražili - prihvatljivu cijenu maline. Hladnjačari u našoj zemlji ali i okruženju, ove godine su nešto više, kako se u narodu kaže, odriješili kesu. Za razliku od nekih ranijih godina proizvođači su ovogodišnju berbu dočekali sa nešto više optimizma i praktične podrške za naredne proizvodne cikluse.

Uz poticajna sredstva, najniža cijena kilograma maline bit će 3,70 maraka i kao takva, može ovaj vid poljoprivrede podići na željeni nivo. Nažalost mnogi malinari razočarani prijašnjom cijenom, odustali su od proizvodnje. U preduzeću „Vrganj promet“ iz Bužima, koje je ove godine otkupilo oko 300 tona jagodičastog voća, ističu, da maline nedostaje na tržištu evropskih zemalja, te se može zaključiti da je to najveći razlog porasta cijene. Dakle, malinari su konačno došli na svoje. Povoljna otkupna cijena koja istinski ohrabruje ove ljude, sigurno će vratiti određen broj poljoprivrednika u ovaj vid proizvodnje, a to znači i dolazak boljih dana za malinarstvo.

Pogledajte PRILOG