Optužena vlasnica estetskog centra, nastavlja s poslom usprkos optužbama

.

Olgica Markanović, vlasnica “medicinsko-estetskog centra Tayas”, koja se suočava s optužbama da je ozbiljno narušila zdravlje 18 žena nakon estetskih zahvata, navodno je nastavila s poslom i otvorila novi salon. Uprkos sudskom postupku koji traje već dvije godine, Markanović reklamira tretmane od korekcije usana do presađivanja kose.

Iako se suočava s optužbama za teško narušavanje zdravlja pacijentica, Markanović ne pokazuje znakove obustave poslovanja, a radi na relaciji Beograd-Banja Luka. Sudski postupak, u kojem je čak 18 žena optužilo za unakažavanje lica, traje već neko vrijeme. Markanović je uhapšena 2021. godine, a suđenje se vodi zbog optužbi za neovlašćeno bavljenje estetskim zahvatima nad pacijentima, što je rezultiralo brojnim povredama i ožiljcima.

Uprkos ozbiljnosti optužbi, Markanović reklamira tretmane putem novog salona, uključujući korekciju nosa, usana, kapaka te presađivanje kose. Na Instagramu, gdje je označena kao “jedna jedina” u brazilskom centru, dijeli slike radova i iskustava zadovoljnih klijenata.

Uprkos optužbama, Markanović je i dalje aktivna u estetskom sektoru, a naredno ročište u sudskom postupku zakazano je za 1. decembra. S obzirom na ozbiljnost optužbi koje joj se stavljaju na teret, Markanović će se suočiti s izazovima pravnog procesa dok se nastavlja baviti estetskim uslugama.

– Optužnicom se njoj i njenoj saradnici na teret stavlja da su u neregistrovanom “Medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva “plazma-pen” prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih, u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena, uz istovremeno nedopuštenu primjenu injekcione lokalne anestezije “lidokain – hlorida”, koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja “plazma-pen” zbog korišćenja struje – saopštilo je ranije tužilaštvo.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su Markanovićevu juna 2021. godine zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična djela neovlašćeno bavljenje određenom djelatnošću, teška djela protiv zdravlja ljudi i nadriljekarstvo i nadriapotekarstvo.

Prikrivajući činjenicu da nije stručno osposobljena za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, kako se sumnja, nije izdavala medicinski izvještaj, fiskalni račun ili priznanice pacijentima nakon zahvata.

Svim njenim pacijentima je usmenim putem prepisivala lijekove, što je za posledicu izazvalo teško narušavanje zdravlja oštećenih, odnosno pacijenata.

Uz Olgicu Markanović sudi se i Jasmini Tasić.