Optužnica za ratne zločine protiv Thacija i Veselija

thaci
Thacija i Veselija se, među ostalim, tereti za gotovo 100 ubistava, prisilno nestajanje, progone i mučenje.


Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thacija i bivšeg predsjednika Skupštine i čelnika Demokratske stranke Kadija Veselija za ratne i zločine protiv čovječnosti. 

Optužnica se sastoji od deset tačaka, a Thacija i Veselija se, među ostalim, tereti za gotovo 100 ubistava, prisilne nestanke, progone i mučenje.

U optužnici se navode stotine žrtava među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi, kao i pripadnici drugih etničkih grupa, te politički protivnici.

Optužnica je, kako se navodi, rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi, piše u saopštenju.

Ometanje rada Specijalizovanih vijeća

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed kontinuiranih pokušaja Hashima Thacija i Kadrija Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća.

Thaci i Veseli su, prema navodima, proveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. 

Takvim postupcima oni su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova, stoji u obavještenju za štampu.

U saopštenju se naglašava da ova optužnica predstavlja isključivo optužbu.