Orban: Sankcije Rusiji kreiraju oni koji su udaljeni od nje, ko je bliži, više i trpi

.
Nije zato čudno da je mađarski stav daleko od briselskog - 2.000 kilometara, rekao je Orban

 

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je želja Mađarske da se promijeni politika evropskih sankcija, jer su one u energetskom pogledu bolnije za Evropu, nego za Rusiju.

Orban je rekao da su Evropljani "energetski patuljci" koji uvode sankcije "energetskom džinu", a da je on učio da sankcije uvode jači slabijima.

Sankcije su loše i bolne"

- Lako je krojiti sankcionu politiku iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji - Rusiji. Ko je bliži, više i trpi. Nije zato čudno da je mađarski stav daleko od briselskog - 2.000 kilometara - rekao je Orban u Beogradu na konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su sankcije loše i bolne i da prijete da progutaju ranije ekonomske uspjehe Evrope, dok je Vučić rekao da Srbija nije uvela nijedan paket sankcija i da je zbog toga u dodatnom problemu i ukazao da od 1. novembra "kao treća zemlja" neće moći da prima rusku naftu.

Podsjećamo, Vučić je Orbanu danas uručio orden Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje i istakao da su odnosi dvije zemlje na najvišem nivou, a da je Orban "veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda".

"Prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu"

Orban je rekao da Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji i da zajedno moraju "odbraniti južna vrata Evrope".

- Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radim na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji - rekao je Orban.

On se našalio da je prijateljstvo okrnjeno samo u jednoj stvari - u vaterpolu, da tu moraju da se bore u bazenu.