Oružane snage danas dobijaju ocjenu NATO-a na Manjači

asd
Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L BNG), deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH, u ponedjeljak je na Manjači počela četverodnevna vježba zbog ocjenjivanja po NATO konceptu operativnih sposobnosti.

Komandant major Enis Herić kaže da su Oružane snage BiH 2018. godine u okviru NATO-programa ocjenjivanja interoperabilnosti i spremnosti deklarisale Bataljonsku grupu lake pješadije, te da je ta jedinica u novembru 2019. uspješno prošla SEL-1, a u septembru prošle godine uspješno je realizovala vježbu ocjenjivanja NEL-1.

Uz konstantnu obuku smo dostigli nivo spremnosti koji nam je bio potreban, ovo je najvažniji događaj u godini za Oružane snage BiH, ističe Enis Herić

- Nako n finalnog izvještaja s navedenih ocjenjivanja, mi smo pristupili analizi i pripremili plan za otklanjanje uočenih nedostataka, pa smo uz adekvatnu i konstantnu obuku dostigli nivo spremnosti koji se od nas zahtijeva za realizaciju SEL-a 2, govori major Herić i dodaje da na ovoj vježbi trenutno učestvuje 780 vojnih lica. Imamo i zadovoljavajuću količinu vojne opreme, sve dosadašnje zahtjeve koji su postavljani ispred nas smo uspješno realizovali, dakle uprkos ograničenjima smo se uspjeli spremiti, kaže major i ističe da je ovo najveći događaj obuke Oružanih snaga BiH.

- Svi nivoi komandovanja u Oružanim snagama BiH su dali maksimalan doprinos kako bi ova vježba uspjela. Obezbijeđena je adekvatna količina zaštitnih sredstava po pitanju koronavirusa, za sada smo zaista zadovoljni kako sve protiče, kaže major Herić.
Preliminarne ocjene najavljuje već za danas, nakon analize koja se radi zajedno sa NATO-ocjenjivačima, a kako kaže, u skladu sa pravilnicima u roku od mjesec bi trebali dobiti i prvi izvještaj. Ako bi se uspješno realizovala ova vježba, preostaje još nivo NEL-2, čije se ocjenjivanje planira za 2023. godinu.

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je provjera i ocjena operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedura koje se odnose na eventualno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OSBiH sa NATO-standardima.

Foto: Twitter