OSA BiH godinu dana bez parlamentarnog nadzora

U srijedu će se navršiti tačno godinu dana kako nije zasjedala Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Posljednja sjednica komisije koja vrši parlamentarni nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH održana je 25. jula 2017. godine. Riječ je o komisiji koju čine parlamentarci iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koja je od 1. aprila 2015. godine pa do danas održala samo 17 sjednica. 

Zbog blokade rada ove komisije domaći političari često su neosnovano znali tvrditi kako u BiH niko ne vrši nadzor nad radom OSA-om uprkos tome što direktnu odgovornost za nefunkcionisanje ove komisije snose isključivo političari, odnosno parlamentarci. 

Problem je nastao kada je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 26. jula jula 2017. godine smijenio Nikolu Špirića (SNSD) s mjesta predsjedavajućeg komisije i to zbog postojanja osnova sumnje da je OSA-i poslao lažne zaključke koje parlamentarna komisija nikada nije usvojila. 

Ova odluka izrevoltirala je zastupnike i delegate SNSD-a koji su najavili podnošenje ostavki na članstvo u svim komisijama, ali ne i delegacijama preko kojih parlamentarci za vrijeme trajanja mandata putuju po raznim svjetskim destinacijama. Na kraju je iz ove komisije "ispao" samo Špirić jer se prema podacima sa zvanične web stranice delegat Sredoje Nović iz SNSD-a još uvijek vodi kao član. 

Špirića je u Komisiji za nadzor nad OSA-om zamijenio tadašnji zastupnik SDS-a Borislav Bojić koji nije mogao biti imenovan na mjesto predsjedavajućeg jer Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH jasno navodi da se na čelu parlamentarne komisije nalazi predsjedavajući koji mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije. 

U prijevodu, Komisija za nadzor nad OSA-om od 26. aprila 2017. godine nema predsjedavajućeg kojeg bi trebala imenovati sama komisija u čijem sastavu su Fahrudin Radončić, Bariša Čolak, Safet Softić, Darko Babalj, Borislav Bojić, Predrag Kožul, Ljilja Zovko, Damir Bećirović, Sadik Ahmetović, Mirsad Mešić i Sredoje Nović. 

Od 4. maja 2018. godine u parlamentarnoj proceduri nalazi se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ako se gleda dosadašnja praksa usvajanja zakona, o ovom prijedlogu zakona trebala bi se izjasniti Komisija za nadzor nad OSA-om ukoliko se on bude razmatrao u redovnom postupku. 

Uprkos tome što nadzor nad OSA-om između ostalog vrši i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Izvršni obavještajni odbor BiH, Predsjedništvo BiH i u konačnici Ured za reviziju institucija BiH i samoj OSA-i, koja nema nikakav utjecaj na izbor predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OSA-om, otežavajuću okolnost predstavlja blokada parlamentarne komisije.