Osam godina i... ništa! - Smaknuće Crnogorca Božidara Cicmila u Mostaru i dalje misterija

.
Iako su tokom osmogodišnje istrage urađene brojne analize te je saslušan veliki broj svjedoka, ni do danas niko nije osumnjičen ni uhapšen za likvidaciju Crnogorca

 

Osmogodišnja policijska i tužilačka istraga koja se odnosi na likvidaciju tada 32-godišnjeg Božidara Cicmila, crnogorskog državljanina i vlasnika mostarske firme Moj taxi, ni do danas nije dala pozitivne rezultate.

TRAGOVI SA VOZILA

U Tužilaštvu HNK-a su kazali da je u ovih osam godina “provedeno balističko vještačenje, po Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja te je izvršena forenzička analiza laptopa i tableta koji su bili u vlasništvu Cicmila, nekadašnjeg pripadnika crnogorske specijalne policije “.

- Obavljeno je daktiloskopsko vještačenje tragova sa vozila, te je provedeno DNA vještačenje dostavljenog materijala izuzetog sa vozila Toyota Yaris. Nakon toga, svi prikupljeni dokazi su razmijenjeni putem Međunarodne pravne pomoći sa Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore - Sektor za borbu protiv kriminala, Uprava policije Crne Gore, tako da policije dviju država razmjenjuju određene informacije vezano za ovaj predmet i u kontinuitetu dostavljaju informacije i odgovore na upite MUP-a HNŽ/K-a, iz čega proizlazi da službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore tokom provođenja istrage i proaktivnih aktivnosti iz njihove nadležnosti, kao i razmjene podataka u procesu međunarodne operativne policijske suradnje usmjerene prema organiziranim kriminalnim grupama koje djeluju u zemlji i regiji, iako su im dostavljeni određeni tragovi sa lica mjesta, još nisu došli do informacija i saznanja koje bi mogle biti od koristi u otkrivanju izvršitelja kaznenog djela ubistva počinjenog na štetu Božidara Cicmila, istakli su u Tužilaštvu. Treba podsjetiti da je tokom dosadašnje istrage saslušano nekoliko osoba, ali do ubica i nalogodavaca se nije došlo.

Na samom početku istrage iz MUP-a HNK-a je rečeno da je Cicmilov ubica izvan BiH, odnosno da je motiv likvidacije Cicmil sa sobom donio iz Crne Gore.

On je likvidiran 19. oktobra 2015. u jutarnjim satima u garaži zgrade u kojoj je živio, u mostarskom naselju Rudnik, gdje je ustrijeljen s pet metaka iz škorpiona. To jutro po Cicmila je automobilom Toyota krenuo njegov rođak Saša Brkić, državljanin Srbije, koji je u trenutku otvaranja vrata garaže začuo rafal. Vidio je Cicmila kako pada, nakon čega je vozilom krenuo prema ubici, koji ga je uspio raniti. Osim što se zna da je ubica visok oko 180 centimetara, drugih podataka o njemu nema?!

USPJEŠAN PODUZETNIK

Špekulisalo se da je Cicmilovo ubistvo naručeno u crnogorskom podzemlju, odakle se ubica zaputio u Mostar, gdje je imao pomagače, odnosno osobe od povjerenja koje su pratile Cicmilovo kretanje.

Iako su ga mediji označili kao pripadnika škaljarskog klana iz Crne Gore, u Mostaru je važio za “vedrog, mladog i uspješnog poduzetnika koji je zaposlio mnogo ljudi”. Cicmil je bio sigurnosno interesantna osoba koju je pratila SIPA. Činjenica je da se u Mostaru osjećao sigurnim, a to potkrepljuje i podatak da nije koristio oružje, kao ni da oružje kod njega ili vozača nije pronađeno ni u trenutku likvidacije.