Osam novorođenčadi iz jednog porodilišta zaraženo enterovirusom, jedno preminulo

hitna
Nakon što je prošlog mjeseca u bjelovarskoj bolnici kod novorođenčadi potvrđen enterovirus, jedna beba je danas preminula.

 

Oboljelo je osmero novorođenčadi, zbog teže kliničke slike troje je premješteno u Zagreb, a jedna od te tri bebe je preminula. Virus je ranije otkriven i u zagrebačkom KB-u Sveti Duh.

Inače, enteroviroze tipične su ljetne bolesti, najčešće u dječjoj dobi. Uglavnom prođu s blagim simptomima, ali moguće su i komplikacije.

Direktorica bjelovarske Opće bolnice Sanela Grbaš-Bratković je za Jutarnji.hr potvrdila da je jedna beba koja je prevezena u Zagreb preminula.

- Nažalost, mogu potvrditi da je beba preminula. Iako se u nekim trenucima činilo da ide na bolje, nažalost došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja - rekla je.

Riječ o bebi koja je od početka bila u najgorem stanju jer je zbog enterovirusa razvila miokarditis. Od enterovirusa oboljelo osam novorođenčadi rođenih u bjelovarskom porodilištu.

- Situacija se smirila, nema više oboljelih. Testiranja se provode redovno, ali novozaraženih nema. Također, nemamo više oboljelih na hospitalizaciji - rekla je Grbaš-Bratković.