OŠCZ Bosanska Krupa: U tržnim centrima ne smije istovremeno boraviti više od pet kupaca, u ostalim radnjama više od jednog

KRUPA

Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa danas je održao još jednu vanrednu sjednicu i donio niz novih naredbi u svrhu zaštite od zaraze koronavirusom. Dopunjene su već postojeće kako bi se usaglasile sa naredbama štabova viših nivoa, a tiče se između ostalog rada drogerija i prodavnica građevinskog materijala, međutim posebno je tretirano i ograničeno kretanje u tržnim centrima. Treba posebno naglasiti novu naredbu kojom se u trgovačkim centrima zabranjuje istovremeni boravak više od pet kupaca, a u ostalim prodavnicama kojima je dozvoljen rad više od jednog kupca.

Trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima: supermarketima, hipermarketima, minimarketima, pekarama, drogerijama, specijaliziranim trgovinama sa prehrambenim i higijenskim artiklima, apotekama, poljoprivrednim apotekama i trgovinama za hranu životinja, benzinskim pumpama, mesnicama, kioscima ili zatvorenim prodavnicama voća i povrća na području općine Bosanska Krupa naloženo je i uvođenje dvokratnog radnog vremena za uposlenike i to na način da se između smjena izvrši dezinfekcija i prozračivanje objekata.

Zabranjuje se istovremeno prisustvo u poslovnom objektu uposlenika iz različitih smjena. Naređena je i potpuna samoizolacija osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji, te pridržavanje naredbi i smanjivanje kontakta sa ostalim članovima porodice na minumum. U kućnoj izolaciji moraju biti sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i njihovim porodicama.

Donesena je i naredba o zabrani zadržavanja na javnim mjestima više od tri osobe, te zabrani vožnje u istom vozilu za više od dvije osobe. Sve naredne stupaju na snagu danom donošenja i primjenjuju se od 21. 3. 2020. godine od 12.00 sati. Za njihovo provođenje, svako u svojoj nadležnosti, bit će zaduženi pripadnici Policijske stanice Bosanska Krupa, općinski komunalni inspektor, te druga ovlaštena lica. Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa poziva građane na dosljedno poštovanje naredbi.

Podsjećaju da svi neodgovorni pojedinci koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem naredbi, budu ugrožavali zdravlje i sigurnost građana čine krivično djelo. Pozivaju i sve odgovorne za praćenje poštivanja naredbi Štaba da za osobe kod kojih se činjenično utvrdi nepoštivanje bilo koje naredbe, a posebno nepoštivanje mjera o izolaciji i samoizolaciji, bez odlaganja primjene najrigoroznije mjere.

Naglašavaju kako samo striktnim pridržavanjem propisanih pravila ponašanja u izolaciji i samoizolaciji štitimo sebe i sve druge građane.