Oslobođen krivice za Srebrenicu, sad tuži BiH i traži odštetu za duševnu bol

Marko Milošević tužio je BiH i traži naknadu štete za vrijeme koje je proveo u pritvoru i pod mjerama zabrane, nakon što je pravomoćno oslobođen krivnje za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Milošević je svjedočeći u svoju korist rekao da su ga u junu 2012. uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i da je u pritvoru proveo punih deset mjeseci, nakon čega su mu, kako je dodao, izrečene mjere zabrane koje su bile na snazi do izricanja presude.

"Osjećao sam se vrlo neugodno, sve je to teško palo i meni i mojoj porodici. Doživio sam tešku duševnu bol. Uvijek sam bio uvjerenja da sam neopravdano pritvoren. Mnogo se pominjalo moje ime da sam počinio krivično djelo genocid što prosto nisam mogao da vjerujem", naveo je Milošević.

Ispričao je i da je nakon oslobađajuće presude doživljavao neprijatnosti, među kojima je bila ona u jednom od ugostiteljskih objekata u Zvorniku, gdje je prozivan i gdje su mu upućivane pogrdne riječi.

Svjedok Milovan Matić je rekao da nije poznavao Miloševića do događaja u kafani u Zvorniku kada je neko od prisutnih počeo da urla i spominje genocid te se obraćao sa pogrdnim riječima, ali da do fizičkog kontakta nije došlo.

Vještak Omer Ćemalović je prethodno iznio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da je Milošević bio optužen za najteža krivična djela što je za posljedicu ostavilo narušeno zdravstveno stanje i umanjenje opće životne sposobnosti.

Miloševićev advokat Petko Pavlović je kazao da ostaje kod svih navoda iz tužbe, dok je Jelisaveta Plasto iz Državnog pravobranilaštva na kraju zatražila da Sud u cijelosti odbije tužbeni zahtjev. Visina tužbenog zahtjeva nije iznesena u sudnici.

Sud BiH je Miloševića, bivšeg zamjenika komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) pravomoćno oslobodio krivnje za zločin na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano više stotina zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Sud će odluku po Miloševićevoj tužbi donijeti u zakonskom roku, javio je BIRN BiH.