Uspješna priča: Osmanagići u Cazinu čuvaju autohtone sorte voća

Senad Osmanagić je prije 18 godina sa svojom porodicom započeo priču sa poljoprivrednom apotekom. Godine rada su im pomogle da postanu prepoznatljivi u lokalnoj zajednici sa svojom firmom, istovremeno radeći kao savjetodavci u lokalnoj zajednici i stavljajući se u službu farmera.

Pokrenuli smo rasadnik jagodastog voća, radili smo na aktivnostima ohrabrenja proizvođača da uvežu voćarstvo i pćelarstvo, što uvećava prinose. Radimo za lokalno tržište, osiguravamo sadni materijal voćnih vrsta i pružamo podršku oko podizanja voćnjaka, proizvodnje i zaštite”, dodaje Osmanagić.

U njihovoj kompaniji “Aster” se bave promocijom autohtonih bosanskohercegovačkih sorti voća, te ih žele sačuvati od zaborava.

Ponudili smo farmerima sadni materijal, i to domaće sorte. One su manje zahtjevne za zaštitu, skromnije su u proizvodnji i nude onaj stari, pomalo zaboravljeni okus. Odlične su za proizvodnju cijeđenih sokova, i želimo farmere usmjeravati u tom pravcu. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II smo ostvarili kontakte, osigurali dodatnu opremu, te kroz savjetodavne usluge i razmjenu informacija zaista smo napravili iskorak ka ovom cilju. Nove sorte maline su predstavljene koje su dobro prihvaćene na lokalnom tržištu gdje su prodavane svježe. Zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II osigurana je provedba GlobalGAP standarda”, napominje Osmanagić.

Poljoprivreda je težak posao kojeg treba voljeti i ne očekivati da će sve uvijek biti dobro. Mi se trebamo potruditi da uradimo maksimalno ono što možemo. To znači da krenemo od svog frižidera i da ga napunimo domaćim proizvodima. Tako rade velike zemlje i zato i jesu velike. Čuvaju i poštuju svoje proizvođače. Kada to shvatimo,svima će nam biti bolje i ljepše ćemo živjeti u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, od svog rada”,zaključuje Osmanagić.