Osnovano Vijeće mladih Grada Cazina (FOTO)

Mm

Danas je u Cazinu osnovano Vijeće mladih Grada Cazina. Na konstituirajućoj sjednici Vijeća mladih, koje osnivaju tri udruženja sa područja našeg grada, i to: Udruženje mladih „Mlade nade“, Udruženje mladih „Krivaja u srcu“, te Udruženje mladih „Stina“, jednoglasno je usvojena Odluka o osnivanju Vijeća mladih, usvojen je Statut Udruženja, te izabrano rukovodstvo.

Funkciju prvog predsjednika Vijeća mladih Grada Cazina obnašat će Adis Abdić, dok je za sekretara Vijeća izabrana Sara Jušić. Također, za predsjednika Skupštine Vijeća izabran je Ermin Beganović, dok je za PR menadžera Vijeća izabran Arslan Arnautović.

O osnivanju Vijeća mladih, nešto više nam je rekao novoizabrani predsjednik.

Adise, ukratko šta je Vijeće mladih, koje su mu nadležnosti?

Vijeće mladih je krovna organizacija mladih u jednom gradu/opštini. Zakonom o mladima FBiH je regulisano, njime smo se vodili u formiranju Vijeća. Nadležnosti su mu da radi na politikama za mlade, poboljšava status mladih u lokalnoj zajednici, kreira bolji sadržaj i ambijent za mlade.

Šta očekuješ od Vijeća mladih Grada Cazina, kakve aktivnosti ćete realizirati u narednom periodu?

Očekivanja od Vijeća mladih Grada Cazina su velika. Razne aktivnosti su planirane, prioritet je uspostava Centra za mlade. Smatramo da je to velika potreba mladih u našem gradu.

Šta mladi našeg grada mogu očekivati od Vijeća mladih, šta im donosi formiranje ovog udruženja?

Mladi mogu očekivati puno dobrih prilika za izgradnju sebe, učenje novih vještina i znanja. Za sve aktivnosti će biti obavješteni na našoj facebook i instagram stranici. 

Od nas mladi očekivati puno, ali i mi očekujemo puno od mladih!

Želimo puno sreće Vijeću mladih Grada Cazina, te se nadamo da će u narednom periodu mladi našeg Grada imati puno prilika za razvoj i rad u okviru Vijeća mladih, ali i novih projektnih aktivnosti. Kako neformalno saznajemo, prva aktivnost im je osiguravanje prostorija za mlade u našem gradu. Više o tome ćemo saznati u narednom periodu.