Osnovna škola „Harmani II“: Primjer dobre prakse u obrazovanju

Home

Osnovna škola „Harmani II“: Primjer dobre prakse u obrazovanju


Osnovna škola „Harmani II“ iz Bihaća radi u pet objekata i obuhvata najveće upisno područje u gradu Bihaću. Granice upisnog područja idu od Golubića preko Sokoca, Jezera-Privilice, Luka, Žegara, Vedrog Polja, Zavalja, Međudražja i Velikog Skočaja.

 

Ova Škola među prvima je organizirala produženi boravak kao poseban oblik odgojno-obrazovnog rada kojim su obuhvaćeni učenici od prvog do petog razreda. Škola učenicima koji pohađaju produženi boravak, osim niza različitih oblika slobodnih aktivnosti, nudi i zdravu ishtranu: doručak, ručak i užinu.

Učenici ove škole prepoznatljivi su po kvaliteti i uspjesima u svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Posebno su ponosni na svoje sportske uspjehe, a kako je od ove školske godine u potpunosti renovirana sportska dvorana Škole, vjerujemo da će ti uspjesi biti još bolji.
 
U sklopu škole djeluje i Centar za razvoj inkluzivnih praksi.
U ovom centru pružaju se besplatne usluge logopedske, radne i senzorne terapije, psiho-socijalne podrške, rehabilitacionih tretmana za djecu sa tjelesnim teškoćama, edukacija za nastavno osoblje i stručne saradnike iz škola, kao i usluge mobilnog stručnog tima kao podrška uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova USK-a u njihovom radu sa djecom sa razvojnim teškoćama.
 
Od ove školske godine Osnovna škola “Harmani II” je ispunila sve uvjete i dobila Rješenje nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona za izvođenje programa obrazovanja odraslih za osnovno obrazovanje.
Glavni zadaci ove vrste obrazovanja je nadoknađivanje obrazovnih zaostataka odraslih osoba nastalih obrazovnim propustima u mladosti i daljnje trajno obrazovanje, što u konačnici predstavlja najobuhvatniju fazu u sistemu cjeloživotnog učenja.
 
Ovo su samo neke od usluga koje pruža ova Škola čiji menadžment i uposlenici zornim primjerom pokazuju da se i u ovim teškim vremenima može pratiti korak obrazovnih ustanova daleko modernijih i bogatijih društava.
 
 
(Izvor: Biscani.net)
Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 05/05/2017 - 08:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top