Ostavke u Kabinetu načelnika: Troglavi Načelnik, obezglavljen

Jj

Jučer su Jasmin Šahinović i Arijana Omeragić podnijeli ostavku na mjesto zamjenika Općinskog načelnika. Naime, Fikret Abdić, općinski načelnik je, obzirom da ne može obavljati funkciju načelnika, imenovao umjesto jednog tri zamjenika iako je to suprotno zakonu. Bili su to Jasmin Šahinović, Arijana Omeragić i svakako Ervin Abdić tj. sin Fikreta Abdića. 

Sve troje su odlučivali većinom glasova kao tročlano predsjedništvo. Samim tim kršen je zakon. Međutim, zbog stalnih pritisaka Jasmin Šahinović i Arijana Omeragić, obzirom da su državni službenici i da su svjesni obaveze poštivanja propisa, nisu izdržali pa su odlučili podnijeti ostavku. 

Bitno je napomenuti da nitko od tolikih savjetnika nije htio preuzeti obavezu zamjenika općinskog načelnika jer su svjesni šta to znači u praksi.


Njih dvoje su samo jedni u nizu koji nisu izdržali pritiske kojekakvih čudnih i zakonu stranih zahtjeva. Podsjetimo se nekih ranije „palih“ koji su shvatili kuda ih to vodi politika i „časno“ djelovanje Fikreta Abdića, Elvire Abdić-Jelenović, Edine Abdić-Pleho i Ervina Abdića. Tako imamo čitavu plejadu kadrova i rukovodilaca DNZ koji su to shvatili još 2012. godine odmah po izlasku Fikreta Abdića iz zatvora kada je osjetio veću moć.

Poslije toga, taj pritisak nije izdržao tadašnji općinski načelnik Edin Behrić i njegov savjetnik, zatim, Ibrahim Kajtazović-Bato nije izdržao na poziciji direktora JKUP Komunalije, Anel Šahinović isto tako, Aladin Ćerimović, savjetnik općinskog načelnika, Fikret Bašić, predsjedavajući općinskog vijeća, brojni vijećnici kao npr. Zlatan Holić, Sead Okanović, Asmira Ćerimović, Sabahudin Omeragić i brojni drugi. 


U sličnoj poziciji bio je i rahmetli Mirvet Beganović. Mnogi od najbližih saradnika koji su malo sporije shvaćali kojim putem su se zaputili zaradili su krivične prijave i sudske postupke. Spomenut ćemo samo neke. Ibrahim Mujić već prvostepeno osuđen, povukao se u Hrvatsku čeka i miruje, Sulejman Silić i Sanja Silić čekaju nastavak sudskog postupka, protiv Amira Đogića se vodi istraga. 

Žrtve su čak i članovi porodice. Edina Abdić-Pleho je osumnjičena u predmetu Pečat i već se vodi sudski postupak, Elvira Abdić-Jelenović je osumnjičena u predmetu Mreža i ne smije doći u BiH, Ervin Abdić je procesuiran u nekoliko sudskih predmeta u Republici Hrvatskoj i td.

Također, treba se prisjetiti da broj birača koji podržavaju takvu politiku iz godine u godine rapidno pada. Od nekadašnjih 18 000 glasova na zadnjim izborima za Laburističku stranku BiH glasalo je tek cca 6 000 birača na području općine Velika Kladuša. Dakle, 12 000 ljudi je promijenilo mišljenje i shvatilo čemu vodi politika podjela. 

Da li su zaista svi oni protiv razvoja, protiv svog naroda i Velike Kladuše i da li su svi oni „izdajnici“, a samo porodica Abdić za Veliku Kladušu, a u njoj neće niti da žive niti da ulažu. 

Da li će uslijediti nove žrtve ili će oni pametniji vidjeti na dosadašnjim primjerima i povući se na vrijeme, po onoj narodnoj: „Budala uči na svojim greškama, a pametan na tuđim“.