Oštre reakcije na odbijanje pomoći BiH Sandžaku

rasim ljajic
Nakon što je Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazala da im nije potrebna pomoć iz BiH koja je ponuđena zbog alarmantne situacije s koronavirusom u Sandžaku, te da se mogu boriti s pandemijom, stigle su oštre reakcije iz Novog Pazara.

 

Reagirali su iz Islamske zajednice u Srbiji, te je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić rekao da takav odgovor Beograda govori da vlastima u Srbiji možda nije stalo do života u Sandžaku.

Pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se uključi u rješavanje problema, javlja Al Jazeera.

I potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u izjavi za Al Jazeeru pozvao je Vučića da se uključi. Smatra da su pomoć i ljekarski timovi potrebni Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Mnogi iz Novog Pazara su pozvali da Srbija prihvati pomoć koju je ponudila BiH, a ponudila je i dva tima ljekara iz Tuzle i Sarajeva kao reakciju na apele za pomoć.

Inače, Novi Pazar je jedno od najvećih žarišta u Srbiji, s 509 zaraženih koronavirusom.

Iz gradskog Kriznog štaba kazali su da je situacija u Opštoj bolnici povoljnija u odnosu na prethodni period, te da bi u toj ustanovi trebalo biti oslobođeno dodatnih 100 kreveta za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

Krizni štab je donio odluku kojom se zatvaraju kupališta i bazeni u tom gradu.

Ljudi u Novom Pazaru kažu da skoro da nema čovjeka koji ne poznaje nekoga ko je zaražen. Navode i da nema dovoljno opreme.