Oštre reakcije na snimanje promotivnog videa grada Bihaća

DJ InIS
BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je skandalozan i sraman spot koji je Turistička zajednica grada Bihaća snimila na stratištu srpskog naroda u Garavicama, te da on ne bi smio da se nađe u javnom prostoru.

"U Garavicama su ustaše tokom Drugom svjetskog rata ubile oko 12.000 Srba i to nije činjenica koja je nepoznata lokalnim vlastima Bihaća. Ostaje nejasno kome je na um mogla pasti takva ideja da jedno takvo stratište bude u spotu turističke organizacije i šta takvim činom žele da nam poruče", upitao je Dodik.

Kazao je da danima već iz Federacije BiH "od bošnjačkih političkih predstavnika slušamo kako je nedopustivo da se služi misa oružanim snagama NDH u Sarajevu, a s druge strane, na jednom takvom stratištu srpskog naroda, koji je stradao od istih tih ustaša, snima se spot".

"Ne znam kada su iskreni - kada se protive misi ustašama u Sarajevu ili kada na stratištu, koje je ta vojska napravila, snimaju spot", istakao je Dodik.

Inače, na Facebook stranici "VisitBihać" objavljeno je da je Turistička zajednica grada Bihaća zajedno sa Inisom Bahićem, jednim od prvih umjetnika bihaćke elektronske scene, snimila seriju od tri live seta s ciljem prezentacije turističkih potencijala i istorijske baštine ovog grada.

Za snimanje tih setova odabrali su tri lokacije - plato Crkve Svetog Ante Padovanskog, branič kulu srednjovjekovnog grada Sokolac, te Memorijalni park Garavice, što je izazvalo oštre reakcije javnosti u Republici Srpskoj.

Iz srpskog Udruženja povratnika u Unsko-sanski kanton "Povratnici" su kazali da je ovaj potez Turističke zajednice grada Bihaća novi vid omalovažavanja žrtava, te da su uputili dopis srpskom članu Predsjedništva BiH da učini sve u svojoj nadležnosti da ovaj čin bude osuđen.

I Aleksandar Štrbac, delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je da snimanje promotivnog turističkog spota na srpskom stratištu Garavice, gdje je pogubljeno 12.000 ljudi, šalje uznemirujuću poruku Srbima povratnicima u FBiH.

"Ovo je još jedan u nizu necivilizovanih događaja koji potvrđuje da nepoštovanje jednog od tri konstitutivna naroda na području FBiH dostiže razmjere pandemije", naveo je Štrbac.

Nakon ovih reakcija, na stranici "VisitBihać" je objavljeno da ovim projektom nikoga nisu htjeli povrijediti, te da će video predstaviti u nekom drugom vremenu.

"Kada smo krenuli u projekat promocije kulturno-historijske baštine grada Bihaća, jedina vodilja bila je promocija vrijednosti koje naš grad posjeduje kroz elektronsku muziku, po uzoru na mnoge takve projekte diljem svijeta. Jedan od tri kulturno-historijska spomenika za koja smo se odlučili bio je i Memorijalni park Garavice, te prezentacija istog na jedan moderan način koristeći muziku kako bismo skrenuli pažnju mlađe populacije na značaj ovog spomenika, što se u svijetu već odavno radi, bez ikakve namjere da se umanji njegov integritet ili da se uvrijedi bilo ko", naveli su iz Turističke zajednice grada Bihaća.

Izrazili su žaljenje ako su ovim projektom nekoga povrijedili. 

"Obavještavamo vas da ćemo video predstaviti u nekom drugom vremenu, kada ćemo moći slaviti život i onih koji nisu više sa nama putem muzike i ljubavi. Uvjeravamo vas da Bihać ostaje grad otvoren za sve njegove goste", dodaju iz Turističke zajednice.