Osuđen na 11 godina zbog postova na Facebooku

Nastavnik Nguyen Nang Tinh (43) je optužen da je 'proizvodio i širio antidržavne informacije i materijale'.

Sud u Vijetnamu osudio je danas jednog nastavnika muzike na jedanaest godina zatvora zbog serije postova na Facebooku koji su, prema tvrdnjama vlasti, bili protiv države, prenosi Aljazeera Balkans.

Nguyen Nang Tinh (43) je optužen da je "proizvodio i širio antidržavne informacije i materijale", na jednodnevnom suđenju u provinciji Nghe An, rekao je njegov advokat i dodao da će on provesti pet godina u kućnom pritvoru nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Prema riječima advokata, Tinh je odbacio optužbe rekavši da sporni Facebook nalog nije njegov.

"Tužilaštvo nije odustalo od tvrdnje da su korisnik Facebooka po imenu Nguyen Nang Tinh i moj klijent ista osoba", dodao je advokat.

Neslaganje s vlašću 
Tinh je, prema saopštenju policije, uhapšen u maju nakon što je otkriveno da piše i dijeli antidržavne objave na Facebooku, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Prošlog mjeseca, jedan 54-godišnji arhitekta je osuđen na dvanaest mjeseci zatvora zbog optužbi da je dijelio antivladine postove na Facebooku.

Ta društvena mreža se široko koristi u Vijetnamu, kako za elektronsku trgovinu, tako i za izražavanje neslaganja sa vlašću.

U januaru, Hanoj je optužio Facebook da krši zakon tako što dozvoljava korisnicima da postavljaju antidržavne komentare.

Ta društvena mreža je u maju saopštila da je povećala broj sadržaja kojima je smanjila pristup iz Vijatnama za više od 500 posto u drugoj polovini 2018. godine.