fbpx Tuzlanski Revolt: Najoštrije osuđujemo uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama

Tuzlanski Revolt: Najoštrije osuđujemo uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama

Home

Tuzlanski Revolt: Najoštrije osuđujemo uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama

Omladinski pokret Revolt najoštrije je osudio uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama, učesnicima, te organizatorimaa festivala Merlinka, kao i vandalizam i skrnjavljenje kuće Ismeta Mujezinovića.

"Ljudska prava i slobode zaštićena su Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države.Niti jedan građanin i niti jedna građanka ne smije biti suočen sa mržnjom i/ili nasiljem po bilo kojem osnovu", kaže se u saopćenju Revolta, kako prenosi Klix.ba.

Kako kažu, ovakav vid ponašanja nije samo napad na LGBT populaciju nego na sve mlade osobe u Tuzlikoje se ne boje različitosti.

"Neželimo da se u Tuzli desi ono što se desilo u Sarajevu 2008. i 2014. godine kada je izostala adekvatna reakcija države i svih njenih institucija. Zato zahtjevamo od nadležnih da poduzmu sve radnje kako bi se vandalizam i mržnja prema drugom/j i drugačijem/oj u potpunosti iskorjenila. Zahtjevamo da sprovedu brzu i efikasnu istragu, te privedu odgovorne za javne prijetnje i crtanje uvredljivih poruka. Mi smo grad ljubavi, tolerancije i prihvatanja, s toga ne dozvolimo da neznanje i neinformisanost utiču na ono što Tuzlu čini Tuzlom. Našim prijateljima i prijateljicama iz Tuzlanskog otvorenog centra poručujemo da nisu sami/e i da ćemo se zajedno boriti protiv zločina iz mržnje, nasilja i svih oblika diskriminacije", saopćeno je iz Revolta.

Objavio: Pet, 15/03/2019 - 18:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top