Osumnjičen za terorizam: Tražio snajperistu za atentat na Dodika i Cvijanović

Zijad Halilović iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović.

Prema informacijama portala Srpskainfo, Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere RS.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma podnijela Tužilaštvu RS izvještaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo „javno podsticanje na terorističke aktivnosti“.

On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Facebook profilu iznio lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika RS“, pojasnila je Miljanović.

Kako nezvanično saznaje portal Srpskainfo, Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićeva.

Osim protiv zvaničnika, Halilović je pozivao i na napade na narod u RS. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahtjeve. Ove prijetnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala“, rekao je izvor Srpskainfo.

On je pojasnio je da je ova Uprava prvo utvrdila da nije riječ o lažnom profilu i da je korisnik upravo Halilović.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Riječ je o radikalnom propagandnom materijalu“, istakao je naš izvor.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagovala.

Dodao je i da je za sada utvrđeno da Halilović nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta, prenosi Radiosarajevo.

U međuvremenu, Halilović je svoj sporni status obrisao s Facebooka.