Osumnjičeni prisluškivani i praćeni te uhvaćeni sa 30.680 eura mita

U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Sedinu Halilagiću, zaposleniku u odjelu prodaje nekretnina “Sarajevo Towera”, i Elvedinu Mahmutoviću, generalnom direktoru firmi “Panamera” i “Smart Invest”, uhapšenima u akciji ''Tower''. Oni se sumnjiče da su od Elvedina Pinjića iz firme "Europrofil" zatražili 200.000 KM, a u vezi s izmjenom ugovora koje je ova kompanija potpisala sa "ANS Driveom", glavnim izvođačem na projektu "Sarajevo Towers".

Zatražili smo od Kantonalnog suda posebne istražne radnje i dobili odobrenje, između ostalog, za prisluškivanje i snimanje osumnjičenih - rekao je tužilac Sanin Bogunić.

Pojasnio je da je Pinjić, koji je prijavio slučaj FUP-u, osumnjičenima, koji su od njega tražili novac, predao označene novčanice, a radi se o 30.680 eura. 

- Iz FUP-a su nam kazali da je ovo najveći zadokumentirani primjer davanja dara u poslijeratnoj BiH - kazao je tužilac. 

Odbrana optuženih tvrdila je da je podizvođač kojeg zastupa Pinjić napravio niz propusta na postavljanju fasade i da je zbog rokova koji su probijeni i nekvalitetno izvedenih radova zapravo prijavio dvojicu osumnjičenih, prenosi Avaz.

- On je za četiri mjeseca uradio svega deset posto posla - rekao je advokat odbrane Jasmir Muratović i dodao da je ovaj podizvođač radova tražio od investitora izmjene ugovora u kojima je htio postaviti jeftinije materijale na fasadu od ugovorenih. 

Sudu se obratio i osumnjičeni Sedin Halilagić.

- Kao građevinski inženjer dokazat ću sve navode pa ćemo vidjeti ko će ovdje sjediti, ja ili on - rekao je Halilagić.

Postupajući kantonalni tužilac predložio je Općinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Odluka će biti saopćena tokom dana.