Preminuo Edin Pandur: Otišao je legendarni izvođač sevdalinki čije su pjesme postale neodvojiv dio proslave Bajrama

edk239d
Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS uz objavu o Pandurovoj smrti je objavila kako će se dženaza klanjati sutra, tj. 1 septembra na groblju Bare u 12:15 sati

Poznati interpretator sevdalinki Edin Pandur je preminuo u 79. godini života.

Edin Pandur je široj publici najpoznatiji po izvođenju sevdalinke "Nek mirišu avlije" koja je u bh. tradiciju ušla kao neodvojiv dio proslave Bajrama.

Pandurov doprinos kompoziranju, izvođenju i širenju sevdalinke u BiH je nemjerljiv, a to pokazuju i brojne oproštajne poruke na internetu. Iz fondacije Sevdah, koje je Pandur bio član, napisali su kako nas je napustio velikan zabavne, starogradske pjesme i sevdalinke.

 

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS uz objavu o Pandurovoj smrti je napisala kako će se dženaza klanjati sutra, tj. 1 septembra na groblju Bare u 12:15 sati.

 

Rođen je u Mostaru gdje je i započeo svoju 50-godišnju muzičku karijeru prvenstveno u KUD-u Abrašević. Bio je član sarajevske Opere i svirao trombon te učestvovao na brojnim muzičkim manifestacijama, a radio je i kao muzički urednik, dirigent, kompozitor, aranžer i tekstopisac.