Otkriće naučnika: Steroid značajno smanjuje smrtnost od korona virusa

steroidi
Naučnici sa Oxford Univerziteta testirali su deksametazon na više od 2.000 pacijenata sa teškim simptomima COVID-a 19.

Steroid deksametazon, jeftin i pristupačan lijek, može pomoći u spašavanju života pacijenata koji su oboljeli od korona virusa, podaci su najnovijeg testiranja.

Naučnici predvođeni timom sa Oxford Univerziteta podijelili su lijek više od 2.000 pacijenata sa teškim simptomima COVID-a 19. 

Među onima koji su mogli disati samo uz pomoć respiratora, deksametazon je smanjio smrtnost za 35 posto, a kod onih koji su primali kisik za pet posto, pokazuju preliminarni podaci.

Da je lijek kojim slučajem korišten na pacijentima u Velikoj Britaniji od početka pandemije, čak 5.000 života moglo bi biti spašeno, tvrde stručnjaci.

Također, ovaj lijek je velika nada za siromašne zemlje.

Osam miliona slučajeva

Približno osam miliona slučajeva korona virusa je potvrđeno u svijetu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins. Stvarna cifra je još veća jer zemlje imaju različite kriterije za testiranja te blaži i asimptomatični slučajevi možda nisu zabilježeni. 

Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, približno 2,1 miliona, zatim u Brazilu, približno 900.000, Rusiji, više od pola miliona, te u Indiji, 332.000. 

Najviše smrtnih slučajeva desilo se u SAD-u (116.114), Brazilu (43.959), Ujedinjenom Kraljevstvu (41.821), Italiji (34.371) i Francuskoj (29.439).