Otkrivanjem spomen-obilježja u Jezerskom obilježena 28. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. (FOTO)

Hh

Otkrivanjem novoizgrađenog spomen-obilježja šehidima 511.slavne bbr. u Jezerskom, na mjestu polaganja prve zakletve TO Bosanska Krupa, prije toga obilaskom obilježja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, te šehidskih mezarja u Pištalinama i Jezerskom, jučer je obilježen Dan 511. slavne bbr., odnosno 28. godišnjica od njenog formiranja. 

Veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, komandanti, vojnici, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti prvo su obišli Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, položili cvijeće i pred duše 503 poginula borca proučili Fatihu. Potom su posjetili i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, te šehitluke u Pištalinama i Jezerskom. 

Centralni dio obilježavanja 28. godišnjice formiranja 511. slavne bbr. organiziran je u Jezerskom gdje je otkriveno novoizgrađeno spomen-obilježje, posvećeno brigadi, prvoj zakletvi i palim borcima iz Jezerskog. Uz prigodan program na ovom mjestu obratili su se načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ratni komandant Štaba 511. slavne bbr. Husein Ramić, ministar za pitanja boraca i RVI Ermin Zulić ipremijer USK Mustafa Ružnić.

''Ovdje smo na mjestu gdje smo dali prvi put zakletvu državi BiH, da ćemo se boriti za slobodu i ravnopravnost građana i njenu nezavisnost, 6. i 7. juna 1992., gdje su pripadnici TO Bosanska Krupa dali zakletvu na odbranu svoje države. Na dan osnivanja 111. bosanskokrupske, kasnije 511. slavne bbr., tu smo u Jezerskom, gdje je prvi put postrojena teritorijalna odbrana, gdje je prvi put postrojena 511. slavna brdska brigada, da ovo mjesto gdje smo se postrojavali jednom za svagda obilježimo. Ne samo zbog nas koji smo živi i koji smo to prošli, već zbog onih kojih dolaze, da ovo mjesto ostane zapisano u historiji Jezerskog i Bosanske Krupe'',kazao je načelnik Halitović.

Prigodnim kulturnim programom, te čitanjem imena 66 poginulih boraca iz Jezerskog, učenjem Fatihe i prisjećanjem na dešavanja 1992. pa i svih ostalih ratnih godina, uz mnogobrojne sugrađane i goste, obilježavanje ovih bitnih datuma, za historiju ali i za budućnost svih nas, ostavljaju pečat sjećanja i pamćenja ali i gorku prošlost koju, kako je naglašeno, moramo pamtiti i bilježiti, radi svih onih koji su svoje živote dali za našu slobodu danas. 

''Čast je sa jednog ovakvog mjesta govoriti, gdje je postrojena prva TO, data prva zakletva Republici BiH i taj stroj koji je bio tada, dao je slobodu i Bosanskoj Krupi ali i cijelom Bihaćkom okrugu. Žao mi je što je prošlo skoro 30 godina da ovako nešto napravimo, ali nikad nije kasno. I ovom prilikom čestitam i godišnjicu 511. sbbr., ali i prvo postrojavanje'', ističe premijer Mustafa Ružnić.

Za sve ove datume koji spominju, slave i grade ostatke naših života ovdje, za sve ljude koji su bili pripadnici 511. slavne bbr. i A RBIH, za sve one koji će ih pamtiti i slaviti, trebamo graditi kulturu pamćenja i sjećanja, kao što su borci A RBiH tada gradili i odbranili nukleus Bosne i Hercegovine.

''Ova zakletva koju obilježavamo je upravo nukleus odakle su svi borci ušli u sastav 511. slavne bbr,'' ističe prvi ratni komandant 511. sbbr. Ismet Mujanović.

Izgradnja spomen-obilježja Jezerski započela je u 2018. godini sredstvima Općine Bosanska Krupa koja je izdvojila 30 hiljada KM, a nastavljeni su i završeni u 2020. godini sredstvima Vlade USK u ukupnom iznosu od 50 hiljada maraka. Nosilac aktivnosti u izgradnji bila je OO RVI Bosanska Krupa.

Podsjetimo, 111. bosanskokrupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosanskokrupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. slavna bbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. 17.septembra 1995. godine 511. slavna izvršila je svoj vojnički i ljudski zadatak. U sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade oslobodila je Bosansku Krupu.