Otkriven Trampov plan: Kako misli da brzo okonča rat kojem se ne vidi kraj

a

Nekadašnji predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) bi, u slučaju da ponovo bude izabran, iskoristio vojnu pomoć da primora Kijev i Moskvu da sjednu za pregovarački stol i dogovore sporazum o prekidu vatre, prenosi CNN pozivajući se na izvore.

Sagovornik kanala, upoznat sa Trampovim mišljenjem o tom pitanju, rekao je da će se bivši predsjednik SAD najvjerovatnije obratiti predsjednicima Ukrajine i Rusije Volodimiru Zelenskom i Vladimiru Putinu dan nakon svog eventualnog izbora (u novembru) ili inauguracije (u januaru 2025.) da započne koordinacione pregovore.

Iskoristiti vojnu pomoć
On je dodao da će Tramp vjerovatno iskoristiti američku vojnu pomoć Ukrajini kao "polugu" da dovede obje strane za pregovarački sto.

Sjedinjene Američke Države su najveći donator vojne pomoći Kijevu, ali je prijedlog zakona o izdvajanju 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini od jeseni "zaglavio" u Kongresu, značajno ograničavajući snabdijevanje.

Evropski zvaničnici su zabrinuti da bi praćenje Trampovog plana moglo značiti da Ukrajina izgubi dio teritorije.

Tramp je više puta rekao da bi, da je predsjednik, riješio konflikt u Ukrajini što je prije moguće. U intervjuu za Fox News prošlog jula, rekao je da će prvo kontaktirati Putina i Zelenskog.

- Rekao bih Zelenskom: "Dosta, treba da se dogovorite". Reći ću Putinu: "Ako se ne dogovorite, mi ćemo Ukrajini dati mnogo više nego što su ikada imali, ako moramo" - rekao je Tramp.

Podsjetimo, "Washington Post" je 7. aprila pisao da je Tramp u privatnom razgovoru govorio o planu za okončanje sukoba u Ukrajini, koji podrazumijeva pritisak na Kijev da ustupi Krim i Donbas Moskvi.

Savjetnik Trampove kampanje Džejson Miler (Jason Miller) nazvao je to "lažnim vijestima".

Vraćanje granica iz 1991. 
Moskva je više puta izjavljivala da je otvorena za pregovore, ali pod sopstvenim uslovima, uključujući i priznavanje novih teritorija.

Kijev insistira na vraćanju granica iz 1991. i povlačenju ruskih trupa. Ukrajinska strana je istakla da neće zamrznuti sukob i da neće odustati od zahtjeva za vraćanje teritorija.

Evropske diplomate u Vašingtonu grčevito rade na organizovanju sastanaka sa saveznicima Donalda Trampa dok se pripremaju za njegov potencijalni povratak u Belu kuću, kažu za CNN izvori upoznati sa tim naporima.

NATO razmatra opcije da ojača dugoročnu podršku Ukrajini zbog zabrinutosti da će Tramp pobijediti na izborima u novembru.

U Briselu, zvaničnici EU zauzeti su traženjem načina da iskoriste 300 milijardi dolara imovine ruske Centralne banke koja je zamrznuta na Zapadu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) sastao se sa Trampom u klubu Mar-a-Lago u Južnoj Floridi u ponedeljak uvečer. Portparol britanske vlade nazvao je to "standardnom praksom" za angažovanje ministara i opozicionih kandidata partnerskih zemalja.

Kameron i Tramp su razgovarali o potrošnji NATO-a za odbranu, predstojećim izborima u SAD i Velikoj Britaniji, Bregzitu i "okončanju ubijanja u Ukrajini", tokom zajedničke večere, prema saopštenju iz Trampove kampanje.

Detalji sastanka
Kameron je odbio da ulazi u detalje sastanka, ali je rekao da je podrška Ukrajini "investicija u bezbjednost SAD" i "dobra za američke poslove". Kameron bi trebalo da se ove nedjelje u Vašingtonu sastane sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken).

Evropljani su zabrinuti da bi dolazak Trampa na vlast mogao značiti da Ukrajina izgubi dio teritorije, ali bi krajnji cilj bio da se okonča gubitak života.

- Ako Ukrajina želi kontinuiranu pomoć, moraju da sjednu i pregovaraju, a ako Rusija ne želi da damo veliku količinu nove podrške Ukrajini, onda moraju da sjednu i pregovaraju. To ne znači popustiti Ukrajini ili dati Putinu sve što on želi - rekao je izvor upoznat sa planovima bivšeg predsjednika SAD, prenosi CNN.