Otkriveni pokušaji hakerskih napada na rusku infrastrukturu

Moskva je otkrila pokušaje hakerskih upada iz SAD na infrastrukturu u Rusiji, javili su danas ruski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvještaji o pokušajima hakerskih napada objavljeni su nakon što je američki dnevnik "NJujork tajms" pisao da su aktuelni i bivši američki zvaničnici opisali tajno postavljanje računarskog koda unutar električne mreže Rusije i na druga mjesta.

Prema pisanju lista, to je djelimično učinjeno kao upozorenje Rusiji, ali i da Americi ostavi prostor da izvrši hakerski napad u slučaju većeg sukoba Washingtona i Moskve.

Američki predsjednik Donald Tramp juče je optužio "New York Times" za "virtuelnu izdaju" nakon objavljivanja izvještaja da Washington pojačava hakerske upade na električnu mrežu Rusije.

"Ukoliko američke agencije vrše sajber napade, a o tome ne obavještavaju predsjednika Trampa, onda bi tu moglo biti naznaka `sajber rata` protiv Rusije", rekao je nešto ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Srna.

On je naveo da sajber napadi iz inostranstva i dalje nanose štetu pojedinim ključnim sferama ruske ekonomije, javljaju Vijesti.