“Mučila ga savjest”: Otkriveno zbog čega je roditelje i dva sina iskopao iz groba

Marko K. je prethodnih dana sa mjesnog groblja u Doboju, na svoju ruku, iskopao posmrtne ostatke svoje porodice

Protiv starca Marka K. (79) iz Doboja podnesen je izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je iz mjesnog groblja u tom gradu iskopao posmrtne ostatke svojih roditelja i djece i premjestio ih na drugo mjesto.

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez rekla nam je da je starac osumnjičen da je počinio krivično djelo povreda groba ili umrlog lica, piše Srpskainfo.

Prema nezvaničnim informacijama, Marko K. je prethodnih dana sa mjesnog groblja u Doboju, na svoju ruku, iskopao posmrtne ostatke svoje porodice.

– On je planirao da ih sve premjesti na drugu lokaciju, odnosno u jednu zajedničku porodičnu grobnicu. Međutim, problem je što se to ne smije tek tako uraditi. Potrebno je obavijestiti nadležne institucije i dobiti dozvole, pa tek tada se mogu eskhumirati posmrtni ostaci – pojasnio je izvor iz policije.

OSKRNAVLJENI GROBOVI

Jedan od poznanika ovog Dobojlije ispričao je da su na ovom groblju sahranjeni njegovi roditelji, ali i dva sina. Marko je htio da posmrtni ostaci njegovih sinova budu jedan kraj drugog.

– Na groblju se nalazi spomenik njegovih roditelja, a sa lijeve i desne strane tog spomenika su grobovi njegovih sinova. On je više puta govorio da ga muči savjest što nisu sahranjeni jedan kraj drugog – kaže naš sagovornik.

On je zbog toga pozvao pogrebnika da mu pomognu da iskopaju sva četiri groba i da ostatke slože po njegovoj želji.

Međutim, sa tom idejom se nije složio njegov brat. Kada je nedavno došao iz inostranstva i otišao na mjesno groblje vidio je da su grobovi oskrnavljeni.

– Njega je posebno uvrijedilo to što je Marko sve uradio bez njegovog znanja i odlučio je da to sve prijavi policiji. Mnogi su ih ubjeđivali da njih dvojica to sami završe i da se dogovore, ali to nisu uspjeli. Markov brat je insistirao da nadležne institucije riješe ovaj slučaj – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Marko K. je pokušavao brata ubijediti da ne dižu veliku frku oko toga, jer je želio samo da njegovi sinovi budu jedan uz drugog.

– To je jako tužna priča, jer je Marko star i samo je to želio da uradi prije nego što i on umre. Međutim, neko je trebao da mu objasni da ne može na taj način da otkopava grobove – kaže naš sagovornik.

DO TRI GODINE ZATVORA

U Policijskoj upravi Doboj navode da je Policijska stanica Doboj podnijela dobojskom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu potiv M.K. iz Doboja. Osumnjičen je da je počinio krivično djelo povreda groba ili umrlog lica.

Za ovo djelo može se izreći novčana, ali i kazna zatvora do tri godine.