Otkud federalni ministar poljoprivrede u obilasku asfaltiranja lokalnih puteva?

U normalnim okolnostima ministar poljoprivrede jedne regije ( u ovom slučaju entiteta) radi na unapređenju uslova za bavljenje tom vrstom privrede i čini sve što je u njegovoj moći da poljoprivreda njegove zemlje (regije) dobije što snažniji zamah i probije se van domaćeg tržišta.

U slučaju ministra Dedića, on ne samo da to ne čini, već radi sve suprotno od toga da poljoprivreda postane privlačno zanimanje od kojeg, prosječna bošnjačka porodica u kojoj niko nije zaposlen, može da živi.

Ministar Dedić je to po ko zna koji put nanovo potvrdio ovog vikenda kada je u Krajinu došao da pokupi jeftine političke poene tako što će se uslikati na mjestu renoviranja i asfaltnog presvlačenja lokalnih puteva u Bosanskoj Krupi i Bužimu.

Računa ministar Dedić na bužimske i krupske glasove, pa haj veli da im malo asfalta dadne nebi li se ti glasovi dodatno utvrdili.

Tako je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, danas prisutstvovao (u navedenim općinama) početku radova na sanaciji puteva u dvije mjesne zajednice Bućevci i Ostrožnica, javlja FENA

Kako se navodi, vrijednost radova iznosi više od 134 hiljade, odnosno 194 hiljade KM, od čega se 70 posto finansira iz sredstava IFAD 6, a preostalih 30 posto iz sredstava mjesnih zajednica, izvještava FENA

Dakle, ni ta sredstva nisu stigla iz federalnog ministarstva poljoprivrede, ali zato jeste ministar stigao da pozira u providnim predizbornim trikovima.

Da stvar bude gora, ministar Dedić je kazao da je bolja infrastruktura preduslov razvoja poljoprivrede.

- Prije svega, sela moraju biti povezana sa tržištem, a svakom proizvođaču trebamo osigurati što lakši pristup skladištu, otkupljivaču ili pak, direktno klijentu kojem želi prodati svoj proizvod. Zatim, trebamo povećavati broj skladišta i hladnjača, da naše proizvode ne moramo prodavati odmah po cijeni koju nudi tržište, već da možemo sačekati da cijena bude viša, eventualno da je možemo preraditi. Često se u javnosti izdvajanja za poljoprivredu pokušavaju svesti na pitanje poticaja, no kroz poticaje mi možemo samo održavati status quo. Pravi razvoj pružaju projekti ruralnog razvoja poput onih započetih danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi - kazao je Dedić.

Ma hajte molimo vas ministre Dediću! Nije valjda! A otkupne cijene, a uslovi u kojima se trenutno nalaze poljoprivredi proizvođači, a ne postojanje nikakve izvozne strategije, a boga mi ni uvozne...? Nije valjda sav napredak i prosperitet poljoprivrede spao na asfalt? 

I na kraju je ministar Dedić, kao i obično, svu krivicu svalio na lokalne zajednice kazavši novinaru FENA-e da svi projekti ruralnog razvoja presudno zavise od spremnosti lokalnih zajednica odnosno općinskih i gradskih vlasti na saradnju.

Onaj ko savjetuje ministra Dedića po pitanju odnosa sa javnošću ili mu je prikriveni neprijatelj ili nema pojma od PR-a, jer ovakve izjave Dediću samo nanose štetu a njegovu stranku (SDA) u Krajini vode ka porazu.