Koje je najvjetrovitije mjesto na Svijetu?

Ima nekoliko mjesta koji mogu da dobiju titulu što se tiče najvjetrovitijeg mjesta na Svijetu. Sve zavisi kakvu vrstu vjetra posmatramo.

Ovo su najvjetrovitija mjesta na svijetu : 

Otok Barrow (Australija)

Ovaj otok se nalazi na sjeverno-zapadnoj obali Australije i ovaj mali otok je doživio mnogo jake “vjetriće”.
Desetog Aprila 1996 godine, meteorološka stanica bez posade je zabilježila nalet vjetra koji dostigao brzinu od 408 km/h. Prema podacima iz Svjetske Meteorološke Organizacije to je najjači nalet vjetra ikada zabilježen.
Ciklon Olivija je možda napravio ovaj najjači nalet vjetra, ali to ga ne svrstava u najjače ciklone.
Pokretačka snaga koja stoji iza ovog ekstremnog rekorda je bio tropički ciklon koji se zove Olivia.
Tropički ciklon je rotaciona oluja koja se formira kada je toplo, vlažan zrak se diže sa površine mora i stvara regiju niskog pritiska. Ova depresija pojačava pasat koji puše ka ekvatoru.

Oklahoma
Oklahoma (Sjedinjene Američke Države)
Tornado je rotacioni stub zraka koji se proteže od same baze oluje do zemlje.
Ovaj tip oluje može proizvesti snažne vjetrove, ali oni ne traju dugo.
Tornada su “najstrašniji od svih atmosferskih oluja”. Dok se pojavljuju svuda po svijetu, u SAD se najviše pojavljuju nego bilo gdje, naročito u južno-istočnim saveznim državama. Taj dio se naziva “Ulica Tornada”. 27 Aprila 2011, 207 tornada se formiralo u roku od 24 sata.
Oklahoma je država koja je rekorder Svjetske Meteorološke Organizacije za najveću brzinu vjetra tornada : rekord od 486 km/h je zabilježen blizu Bridge Creek-a 3 Maja 1999 godine.

Antarktika
Antarktika je mjesto čudnih vjetrova koji se kreću prema površini. Oni se stvaraju kombinacijom njene hladne klimate i samim oblikom kontinenta.
Od Februara 1912 do Decembra 1913 godine, naučnici su mjerili brzinu u mjestu Cape Denison-u, stjenovitoj tački na vrhu Commonwealth zaljeva na istočnom Antarktiku. I dan danas to je najvjetrovitija stanica koja se nalazi na nivou mora u čitavom Svijetu.
Najvjetrovitiji sat je zabilježen 6 Jula 1913 godine, a prosjek je bio 153 km/h.
Kada jaki vjetrovi duvaju oni mogu da unište ili čak iščupati instrumente za mjerenje i ostalu opremu koja je spojena. Svakako kada su naleti vjetra slabiji obično se zalede zbog hladnoće koja vlada ovim prostorom.