"Bijelo more": Otrov iz rijeke Spreče stigao je do rijeke Bosne i ide prema Savi

Otrov iz rijeke Spreče stigao je do rijeke Bosne i ide prema Savi.

''Ne možemo baratati informacijama hoće li napraviti problem širem stanovništvu u BiH i RH, ali sigurno je da se radi o ekološkoj katastrofi s kakvom se BiH dosad nije susretala. Već se počeo širiti smrad ribe koja je uginula u dodiru s otrovnom materijom, a ugroženi su i životi ljudi ako budu pili vodu iz bunara u blizini rijeke. Također, imamo zemljišta uz rijeku koja neće biti iskoristiva za poljoprivrednu proizvodnju'', govori za Večernji listsagovornik iz Uprave civilne zaštite u BiH koji se upoznao sa situacijom izlijevanja otrovnih materija u rijeku Spreču, iz tvornice Sisecam soda u Lukavcu.

Glavni vodni federalni inspektor Mirsad Smailagić izjavio je da se pH vrijednost s 12, smanjila na 10, ali da je i dalje koncentracija tekućine koja se našla u rijeci opasna i život u njoj nije moguć.

''Od Lukavca nizvodno prema Doboju ribe su uginule, možda su se spasile manje količine bježeći pred tekućinom. Obavijestili smo lokalno stanovništvo da vodu iz Spreče ne upotrebljavaju ni u kakve svrhe, ali ni vodu iz bunara'', istaknuo je inspektor Smailagić.