Otvoren News Room Univerziteta u Tuzli, studenti odušeljeni

Prvom simulacijom Vijesti i reporterskih javljanja u televizijski program zvanično je otvoren News Room Odsjeka za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli.

"Poslije šest mjeseci implementacije projektnih aktivnosti, studenti i profesori konačno su ušli u renoviranu učionicu za teorijsko-praktičnu nastavu. Ideju transformacije nekada klasične univerzitetske učionice u prostor ugodan za rad, finansijski je podržala Fondacija tuzlanske zajednice, dok je savjetodavnu i tehničku podršku pružio Filozofski fakultet", navodi se u saopštenju.

Cijelih 1.000 KM, šest mjeseci i mnogo uloženog volonterskog truda bilo je dovoljno da se studentima – budućim novinarima stvori prostor za simuliranje, ne samo vijesti i informativnih televizijskih formata, nego i brojnih drugih aktivnosti.

Prema riječima mentorice projektnog tima Amele Delić, cilj je bio motivisati studente da se još posvećenije usmjere ka izučavanju medija, a profesorima dati šlagvort za još kvalitetniji i uspješniji rad sa ovim mladim ljudima.

„Značaj ove učionice i vrijednost uloženog truda i novca bit će vidljiva kada trenutne, ali i nove generacije budu završavale svoje fakultetsko obrazovanje. Zahvaljujući našem, po riječima studenata i struke, ionako kvalitetnom studijskom programu, praktičnom primjenom naučenog gradiva, studenti će biti spremniji brže se uhvatiti u koštac sa poslovnim izazovima“ – kazala je na otvorenju Amela Delić, viša asistentica na Odsjeku za žurnalistiku Tuzla.

Vodeći se činjenicom da Bosni i Hercegovini nedostaju kvalitetniji studijski programi komunikologije i masovnih medija, Odsjek za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli bosanskohercegovačkom društvu, a prije svega mladima zainteresovanim za izučavanje medija, od jučer je na raspolaganje stavio prostor za kvalitetno i posvećeno bavljenje upravo ovom oblašću.

Iz ljubavi prema profesiji, iz zahvalnosti prema profesorima ideja oko stvaranja jednog ovakvog studija dobila je život – zajedničkog su stava i dvojica donedavnih studenata Odsjeka za žurnalistiku, a danas studenata drugog ciklusa studija Azur Delić i Tahir Žustra. Upravo oni, detektujući šta im je nedostajalo tokom studiranja, odlučili su svojim mlađim kolegama pokloniti News Room.

„Prve Vijesti već su simulirane i to jako uspješno! Upravo zbog toga, već sada znamo da je vrijedilo upustiti se u jedan ovakav projekat. Vjerovali smo u ideju da studentima novinarstva možemo stvoriti kvalitetnije uslove za učenje, a profesorima olakšati njihov ionako kvalitetan rad. Na kraju smo uspjeli. Uspjeli smo jer poslije mnogih zatvorenih vrata, nismo odustali nego smo naišli na FTZ čija su vrata i nama, ali i Univerzitetu, sada još šire otvorena“ – napomenuli su i Tahir Žustra i Azur Delić, članovi projektnog tima.

“Ova učionica je odlična uvertira u finaliziranje nešto većeg projekta kojim je Odsjek za žurnalistiku nabavio 5.000 KM vrijednu opremu, a kojom su obezbijeđeni svi tehnički preduslovi da studenti u Tuzli realizuju različite tipove medijskih sadržaja“ – naglasio je doc.dr. Mirza Mehmedović, voditelj Odsjeka za žurnalistiku UNTZ.

News Room Univerzitet u Tuzli svrstao je u red regionalnih univerziteta koji svojim studentima nude prostor za teorijsko, ali i praktično usvajanje i primjenjivanje znanja. Inače, ovo je prvi komunikološki smjer na jednom bosanskohercegovačkom javnom univerzitetu sa ovakvim tehničkim, infrastrukturnim ali i kadrovskim kapacitetima koji studentima daje priliku za usavršavanje i prije zvaničnog početka karijere.