Općinski sud u Bihaću: Otvoren stečajni postupak nad imovinom Agrokomerca

Postupajući sudija Aladin Bajrić, otvorio je stečaj nad imovinom velikokladuškog Agrokomerca.

Kako stoji u Rješenju, utvrđeno je, da je ovo društvo obustavilo plaćanje obaveza, da ne obavlja registriranu djelatnost, te da ne izmiruje tekuće obaveze po osnovu plata i doprinosa, kako piše RTV USK.

U Rješenju se navodi i da je protekao rok od 3 godine, nakon kojeg je nadležni organ, u ovom slučaju Vlada Federacije, dužan donijeti odluku o završetku postupka finansijske konsolidacije, što propisuje Zakon o finansijskoj konsolidaciji. To znači da su svi postupci finansijske konsolidacije društva po sili zakona morali biti završeni najkasnije do 10. jula 2017. godine.

Iako je Vlada Federacije te godine donijela Uredbu, kojom je produžen rok za finansijsku konsolidaciju društva do 10. jula 2019. godine, stav Suda je da zakon ima jaču pravnu snagu u odnosu na uredbu. Stoji i to da Agrokomerc ima dovoljno imovine čijom bi se prodajom mogli pokriti troškovi stečajnog postupka. Ovakvom odlukom nisu zadovoljni u menadžmentu Agrokomerca i najavljuju da će podnijeti žalbu u predviđenom roku.

Za stečajnog upavnika imenovan je Šefik Smlatić, koji nam je rekao da mu još uvijek nije uručeno Rješenje, te iz tog razloga ne želi komentarisati ovaj slučaj. Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja, te je zakazao ročište za ispitivanje prijava potraživanja za 23. mart. Istog dana, trebalo bi da bude održano i Izvještajno ročište i Skupština povjerilaca.

Sve ovo će biti ovako ukoliko drugostepeni, Kantonalni sud u Bihaću, po žalbi ne odluči drugačije.