Otvorena biračka mjesta, u Srbiji započeli predsjednički izbori

.

Danas se održavaju i redovni beogradski izbori i vanredni parlamentarni

U Srbiji se danas održavaju redovni predsjednički i beogradski izbori i vanredni parlamentarni, a građani će lokalne organe vlasti istog dana birati u još 13 gradova i općina u Srbiji.

Na predsjedničkim izborima učestvovat će ukupno osam kandidata, a njihov redoslijed na glasačkom listiću Republička izborna komisija odredila je žrijebom.

U utrci za predsjednika je i aktuelni lider Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Osim Vučića, kandidati su Miša Vacić, Biljana Stojković, Branka Stamenković, Zdravko Ponoš, Milica Đurđević Stamenkovski, Miloš Jovanović i Boško Obradović.

Na izborima, koji se održavaju na nacionalnom nivou, pravo glasa ima 6.501.689 birača, dok je na birački spisak u glavnom gradu upisano 1.600.463 birača, navodi Nova.rs.

Građansku dužnost građani će moći iskoristiti do 20 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

Posljednji put Srbija je birala predsjednika 2017. godine, a na te izbore izašlo je 3.655.365, odnosno 54,36 posto birača.

Dotadašnji premijer Aleksandar Vučić pobijedio je u prvom krugu sa 55,08 posto glasova izašlih birača, odnosno dobio je oko dva miliona glasova, na drugom mjestu je bio kandidat opozicije, nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković koji je osvojio oko 600.000 glasova, odnosno 16,35 posto, podsjeća Anadolija.

Mandat predsjednika Srbije traje pet godina.