Otvorena izložba “Žena u ogledalu bh. tradicije”

Izložbu „Žena u ogledalu bh. tradicije“ organiziralo je Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Ureda EU u BiH

Izložba “Žena u ogledalu bh. tradicije”, koja svjedoči o izuzetnoj kreativnosti i poduzetničkom duhu bh. žene, otvorena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH.

U sklopu ove nesvakidašnje postavke predstavljeno je 17 udruženja žena, mikro preduzeća i porodičnih obrta, čiji su proizvodi nadahnuti bogatom kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine i lokalnim tradicijama, a sudionici su bili u prilici vidjeti brojne proizvode, uključujući zanimljive rukotvorine i predmete kućne radinosti, tradicionalnu hranu, šumske plodove, ljekobilje…

Sudionike događaja pozdravio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, istaknuvši značaj osnaživanja žena u društvu, uključujući njihov radni angažman i pozitivnu energiju koje one unose u sve sfere života.

Kako je kazao, više od polovice stanovništva u EU, jednako kao i u BiH, čine žene, ali su one, istovremeno, samo jedna trećina u ukupnom broju samozaposlenih.

Wigemark je naglasio da žene treba ohrabriti, finansijki podržati i educirati kako bi bile što uspješnije u razvijanju vlastitog biznisa, navodeći da iskustvo potvrđuje da žene mogu biti itekako uspješne u svim oblicima poduzetništva.

Na značaj razvoja ženskog poduzetništva ukazala je i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević, podsjećajući prisutne kako je izložba čijem otvaranju svjedoče plod mukotrpnog, ali ispunjavajućeg rada stotina žena iz cijele BiH.

– Udruženje poslovnih žena kroz cilj ekonomskog osnaživanja žena, već drugu godinu vrijedno radi kako bi u jednu korpu skupilo svo bh blago, a koje već stoljećima stvaraju Bosanke i Hercegovke – kazala je Zubčević, naglašavajući kako je riječ o misiji kojom se slavi žena kao stub bh društva u različitim vremenima i ulogama.

Dodala je kako je putem izložbe predstavljeno i bh. naslijeđe kroz prizmu više udruženja i obrta, dajući poduzetništvu u Bosni i Hercegovini jednu novu dimenziju, zasnovanu na tradiciji, uz napomenu da je mnogo toga što zaslužuje biti u korpi bh. blaga – BH Treasures-u.

U okviru prigodnog programa priređena je i modna revija kreacija Adnana Hajrulahović Haada, inspirisanih tradicijom, a sudionici događaja bili su prilici pogledati kratki promotivni film, te ostatak večeri provesti u ugodnom druženju.

Izložbu „Žena u ogledalu bh. tradicije“ organiziralo je Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Ureda EU u BiH, a riječ je o događaju koji korespondira s obilježavanjem Evropske godine kulturnog naslijeđa, te osnažuje osjećaj pripadnosti zajedničkim vrijednostima i civilizacijskim tekovinama.