Volkswagen T-Roc Cabrio: "Otvoreni" SUV kao nasljednik Golf Cabrioleta

Naime, "otvoreni" SUV dosada je bio nepoznanica, ako se izuzme cabrio izvedba prve generacije Land Rover Evoquea. To što je nova generacija Evoquea ostala bez Convertible izvedbe, nije obeshrabrilo VW. Naprotiv, smatraju da postoji praznina na tržištu.

Kompaktni SUV T-Roc predstavlja veliki uspjeh za Volkswagen: Od lansiranja u novembru 2017. godine širom svijeta prodato je 360.000 primjeraka.

To je Volkswagen motiviralo da još odlučnije krene u "SUV ofanzivu", najavu lansiranja novih modela naredne godine. Jedan od tih modela je već spomenuti T-Roc i to u Cabrio izvedbi kao nasljednik kabrioleta iz Wolfsburga (Golf, Eos, Beetle) ali i jedinstvena pojava na tržištu!

Zato će početkom 2020. godine na tržište doći T-Roc s platnenim krovom. Osim krova, najveća razlika u odnosu na klasični T-Roc je da kompaktni SUV ima samo dvoja vrata. 

Image

Postavljen na MQB platformuT-Roc Cabrio je dugačak 4,27 metara (+20 mm u odnosu na klasičnu izvedbu), osam milimetara je uži (1,81 metar) i 51 milimetra niži (1,52 metra), uz 40 milimetara duži međuosovinski razmak (2,63 metra). 

VW se odlučio za "softtop", klasični krov od tkanine koji se automatski otvara za devet sekundi pritiskom na tipku na središnjoj konzoli. Transformacija SUV-a u kabriolet moguća je pri brzinama do 30 km/h.

Image

Tržišni start "otvorenog" VW T-Roca obilježit će dva benzinca s prednjim pogonom. Početak ponude bit će 1.0 TSI (115 KS) u kombinaciji s 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok će snažniju verziju pokretati 1.5 TSI (150 KS) s opcionim 7-brzinskim DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

VW T-Roc Cabrio bit će premijerno predsatvljen na predstojećem sajmu sajmu autombila IAA u Frankfurtu (12. do 22. septembra), a špekulira se s početnom cijenom od oko 26 hiljada eura.