Antalija: Krajem godine planirano otvorenje džamije u koju će moći stati 15.000 vjernika

Muftija antalijski Osman Artan izjavio je kako je gradnja džamije u kampusu počela prije otprilike osam godina i da će biti najveći vjerski objekat u Antaliji, ali i jedan od najvećih u Turskoj

Džamija u sklopu kampusa Univerziteta Akdeniz, u Antaliji, trebala bi biti završena do kraja godine, a u vjerskom objektu i njegovom dvorištu će istovremeno molitvu moći obavljati 15.000 ljudi.

Muftija antalijski Osman Artan za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako je gradnja džamije u kampusu počela prije otprilike osam godina i da će biti najveći vjerski objekat u Antaliji.

Dodao je kako džamija neće služiti samo vjernicima Univerziteta nego i okolnih naselja.

”Ova džamija ima prelijepu arhitekturu. Jedan dio smo otvorili za molitvu. Univerzitet Akdeniz pohađa 80.000 studenata. Nije bilo pravog mjesta na kojem naša mlada braća i sestre mogu obavljati molitve. Namaz su klanjali u manjim mesdžidima u sklopu fakulteta“, rekao je Artan.

Jedan od razloga zbog čega je gradnja trajala tako dugo jesu i troškovi.

”Značajan dio je završen. U toku su unutrašnji radovi i detalji. Nadamo se da će džamija biti otvorena do kraja 2018. godine”, rekao je Artan ukazavši na veliku podršku organa vlasti.

Dodao je kako su za završetak džamije potrebna sredstva u vrijednosti od oko 12 miliona lira (oko 2,12 miliona eura).

”Iako još uvijek džamija nije u potpunosti završena, za vrijeme džuma-namaza dolazi oko 3.000 vjernika i tu klanjaju. U donjem dijelu nalazit će se biblioteka i druge prostorije”, kazao je Artan.

Imam džamije Mehmet Kosuk izjavio je kako će džamija imati poseban parking, a za žene je odvojen dio koji može primiti 3.000 vjernica.

”Vjernice će u džamiju moći ući s tri strane. Ako žele, mogu čitav dan nesmetano tu provesti s djecom. Za njih će biti odvojene posebne prostorije, kao što su kuhinja, dio za hranjenje djece i tome slično”, pojasnio je Kosuk.

Ukazao je i na veliku podršku gradskih vlasti koje su besplatno uredile eksterijer oko džamije.

Kosuk je dodao kako će džamija, koja će biti jedna od najvećih u Turskoj, imati dobar položaj jer se u okolna tri naselja nalazi samo jedna bogomolja.

”Potreba za tako velikom džamijom bit će očita kad se završe radovi, pa dođe vrijeme za klanjanje džuma i teravih-namaza. Već sad dolaze brojni vjernici na džuma namaz. Kada bude završena, u njoj će, zajedno s vanjskim dijelom, istovremeno moći klanjati 15.000 ljudi”, dodao je Kosuk.

Studenti su ponosni što će u sklopu kampusa Univerziteta imati jednu takvu džamiju.

Džamija izgrađena u seldžučkom, osmanskom i modernom stilu prostire se na površini od 35 dunuma. 

Četiri minareta visine 86,5 metara podsjećaju na stil korišten kod džamije Selimije.

Veliki dio džamije, za čiju je gradnju utrošeno 10.000 tona zidanog kamena.