Otvoreno pismo Aide Baručije, zastupnice NB-a u PSBIH: Bolest ljude ne bira po nacionalnosti, vjeroispovijesti ili bilo kojoj drugoj osnovi

Zastupnica je pismo objavila na svojoj oficijelnoj Facebook stranici i prenosimo ga u cjelosti: Otvoreno pismo Aide Baručije zastupnice Nezavisnog bloka u PS BiH članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, povodom razmatranja njenog prijedloga Izmjene zakona o akcizama, u svrhu liječenja teško oboljele djece.

Poštovani članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje,

 

U ponedjeljak, 27.01.2020. godine, će se pred vama na razmatranju naći moj prijedlog Izmjene zakona o akcizama, kojim se predviđa odvajanje 5% od ukupno prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine u Fondove solidarnosti oba entiteta i Distrikta Brčko, u svrhu liječenja teško oboljele djece.

Apelujem na sve vas da glasate po vlastitoj svijesti i savjesti, budući da se ovdje ne radi o bilo kakvom političkom, nacionalnom ili pitanju koje ima bilo koju drugu konotaciju, osim one humane, da spasi živote djece, koja se trenutno liječe sredstvima skupljenim od SMS poruka i tuđe milostinje.
Bolest ljude ne bira po nacionalnosti, vjeroispovijesti ili bilo kojoj drugoj osnovi, a jedina razlika koju pravi, je ona da li imate il nemate novčana sredstva potrebna za liječenje. Sva demagogija i floskule kapituliraju pred smrću samo jednog djeteta koje nije dobilo priliku da se liječi zbog nedostatka sredstava i ovo je prilika da to promijenimo.

Nisam žena koja bilo koga moli, dostojanstveno se borim za sve u životu, ali sada vam upućujem i iskrenu molbu, u lično ime i ime sve teško oboljele djece u Bosni i Hercegovini, glasajte humano, glasajte svjesno i savjesno, da ne biste i vi na duši nosili život svakog djeteta koje umre zbog činjenice da se nije skupila dovoljna količina novca putem SMS poruka ili kutija za dobrovoljne priloge namijenjenih za njihovo liječenje.

Neka vam spašeni životi, koje bi ovaj prijedlog omogućio, budu jedina vodilja pri odlučivanju!

S poštovanjem