Ova općina je raj za kriminal: Policajaca nema, a blizu granica

.

Općina Ravno na jugoistoku naše zemlje, tik uz granicu Hrvatske, a time i Evropske unije, je “raj” za različite vrste kriminala poput ilegalne trgovine i tranzita migranata, jer ima samo nekoliko policajaca bez osnovnih uslova za rad.

U cilju povećanja sigurnosti prošle godine je Vlada HNK donijela odluku da se oformi Policijska stanica u Ravnom te ispostava na Ivanici i zaposli oko 30 novih policajaca, ali je cijela priča ostala tek puka formalnost.

Tako oformljena policijska stanica u Ravnom djeluje bez CIPS-a, sa svega nekoliko policajaca koji bez adekvatne opreme i prostorija, čak i da imaju sposobnosti, koje prezentuje Clint Eastwood u američkim filmovima, ne mogu ni približno zadovoljiti potrebe tog podneblja.

Na problem nedostatka policije i neophodno povećanju sigurnosti u Općini Ravno godinama je upozoravala predsjednica Općinskog odbora HDZ-a Stana Burić, koja je tada, kao zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenula inicijativu i izborila formiranje PS Ravno.

Međutim, od osnivanja Policijske stanice u Ravnom, na terenu ništa konkretno nije urađeno i evidentno treba hitno djelovati na tom polju.

“Trenutno Ravno ima svega par policajaca, neki su tek krenuli na policijsku akademiju, a mi smo u fazi pregovora za realizaciju adekvatnog smještaja policijskih struktura, jer je sada policijska stanica smještena u objektu koji je mal i neadekvatan”, kazala je Burić za Klix.ba.