Ovaj začin smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, a pomaže i kod reume te artritisa

.
Korijander je snažan čistač otrova i teških metala iz organizma jer poboljšava metabolizam potičući izlučivanje vode i toksina.

Može se koristiti list, svjež i osušen, i sjeme. Ima jaka dezinfekcijska, antiseptička, antifungalna i antioksidativna svojstva te je idealna biljka za borbu protiv poremećaja na koži poput ekcema, suhoće i gljivičnih infekcija.

 

Neke od komponenti eteričnih ulja koja se nalaze u korijanderu velika su pomoć pravilnoj probavi, pomažu smanjenju proljeva i pravilnom radu jetre, a učinkovito je sredstvo kod sprječavanja mučnine, povraćanja i problema sa želucem kao što su čir i gastritis.

Djeluje i kao afrodizijak

Istraživanja su pokazala da konzumiranje korijandera smanjuje krvni pritisak osoba koje pate od hipertenzije, čime se smanjuje rizik za brojne kardiovaskularne probleme uključujući srčani i moždani udar.

Druga su istraživanja potvrdila i da smanjuje nivo lošeg holesterola, koji također može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a što je još važnije, pomaže podizanju nivoa zdravog holesterola (HDL), koji djeluje kao preventivna linija odbrane protiv brojnih opasnih zdravstvenih stanja.

Citronelol, sastavni dio eteričnih ulja u korijanderu, izvrstan je antiseptik, pomaže kod liječenja rana i čireva u ustima i osvježava dah. Korijander se često koristi kao antiseptički sastojak prirodnih zubnih pasta. Stoga nije neobično da su ljudi prije izuma pasta za zube žvakali sjemenke korijandera kako bi smanjili loš zadah.

 

Koristi se za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, učinkovito djeluje na smanjenje upale mokraćnih puteva, kod reume i artritisa, ublažava depresiju, poboljšava san, a zahvaljujući visokom nivou željeza pomoć je ljudima koji pate od anemije.

Poboljšava apetit, ublažava alergije, reguliše šećer u krvi, a djeluje i kao afrodizijak. Kao bogat izvor kalcija korijander ima veliku ulogu u zdravlju kostiju, a dodavanje samo male količine ove biljke u prehranu pomoći će kostima da ostanu zdrave i jake i smanjiti rizik od osteoporoze.

Napitak za pritisak

Za regulisanje visokog krvnog pritiska savjetuje se napitak od sjemenki korijandera. Prije spavanja prelijte kašiku sjemenki korijandera s malo vode i ostavite preko noći, piše Gloria.hr.

Sljedeće jutro dodajte namočenim sjemenkama još tople prokuhane vode i malo praha kurkume. Promiješajte i popijte na prazan želudac.