Ovako izgleda londonska krompiruša: Može li se porediti sa bosanskom?

.

Jedan restoran u Londonu postao je poznat po svojim pitama. Šef restorana važi za "kralja pite" i nadaleko je poznat po svojoj kulinarskoj kreativnosti. Sada je pokazao kako priprema specijalitet Dauphiniose, zapečeni krompir na francuski - i svoj način.

Šef restorana “Holborn Dining Room” Calum Franklin od svojih specijaliteta pravi pravu umjetnost. Svoju ogromnu ljubav prema kuhanju usmjerio je ka pravljenju pita, i to nimalo običnih.

Zahvalan sam što sam još kao mlad našao nešto što me ispunjava takvom strašću – kaže on.

Kako ističe, ključ za idealno tijesto leži u kontroli temperature.

U tijestu mora biti puno grumenčića maslaca koji ostavljaju šupljine u smjesi. To tijestu daje prhkost – kaže Calum uz naglasak da je najteže razviti tijesto, a da se maslac u njemu ne rastopi.

Također, tvrdi da se vrsta tijesta određuje ovisno o nadjevu, što je punjenje laganije, struktura tijesta mora biti čvršća.

Franklinov Dauphiniose sadrži omiljenu britansku kombinaciju – sir, krompir i crveni luk.

Krompir se najprije skuha, a zatim priprema kao gratin (pečenje površinskog sloja namirnice). Crveni luk se karamelizira, a svemu tome dodaje se sir nevjerovatno bogatog okusa Montgomery Cheddar iz Somerseta.

Sir se stavlja kao sloj između krompira i crvenog luka.

Nakon što završimo nadjev, tijesto se premazuje žumanjkom, a zatim se na rubu zatvara.

“Kralj pite” za dekoraciju koristi motive iz londonske arhitekture pa je njegov specijalitet ukrašen motivima londonske crkve Svih svetih.

Tamo ima jedan prozor kojim sam opsjednut i to je detalj koji želim prikazati na svojoj piti – rekao je.

Osvrnuo se i na to kako je pita ispala.

Slojevi su ispali prelijepo, u sredini su sir i luk, a tijesto je hrskavo. Jako sam zadovoljan – dodao je za kraj.

Pite iz restorana “Holborn Dining Rooma” vrlo su cijenjene i tražene, a zbog toga je 2018. za njihovo pripremanje uređena i posebna kuhinja.