Ovako je Belmondo govorio pred kraj života: ‘Napravio sam sve što sam htio’

asd123a

Jean-Paul Belmondo bio je glumačka ikona, kako u Francuskoj i Evropi tako u cijelom svijetu. Belmondo je karijeru započeo kao glumac francuskog novog vala, filmskog pravca koji opisuju kao nekonvencionalan, neovisan i nepredvidiv, a upravo bi se tim riječima mogla opisati i Belmondova karijera.

Bio je glumac koji se nije libio prihvaćati različite uloge, nije se držao samo jednog pravca, a filmofili su ga često opisivali kao “kameleona”. Iako ga gledatelji najviše poznaju iz krimića i trilera u kojima je portretirao gangstere ili policajce, također je glumio i u melodramama.

Belmondo je odradio sve i okušao se u svemu. Da je i sam bio toga svjestan, otkrio je 2016. godine kad je u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom.

 

"Rekao bih da sam napravio sve što sam htio. Volim sunce. Volim more, voila”, kratko je odgovorio novinarima.

Na pitanje o tome jesu li mu draže akcijske i humoristične uloge ili one “ozbiljnije”, imao je također kratak odgovor.

Bilo mi je zabavno raditi obje vrste uloga. Oboje je dobro. Jedan dan se smiješ, a drugi dan plačeš, tako je to”, dodao je.

Njegov posljednji film, Čovjek i njegov pas, izašao je 2009. Međutim, doživio je neuspjeh kod kritike i javnosti. Belmondo se kasnije ispričao za djelo, ali je priznao da mu je film pomogao u prevladavanju posljedica moždanog udara, koji je doživio 2001. godine i zbog čega je uzeo osam godina pauze od filma.

 

Udruženje filmskih kritičara Los Angelesa 2010. godine odlikovalo je Belmonda za životno djelo. Godinu dana kasnije dobio je Zlatnu palmu u Cannesu. 2017. je u Parizu dobio nagradu César.