Ove sedmice sastanak SDA i DF-a, Komšić se još nije izjasnio da li će biti dio "bošnjačkog bloka"

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) do kraja sedmice održat će sastanak na kojem bi trebali biti potpisani i principi za uspostavu vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine i njenog entiteta FBiH.

S obzirom na to da je za petak zakazana sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru sastanak delegacija SDA i DF-a najvjerovatnije će biti održan sutra. 

Već naredne sedmice predstavnici SDA trebali bi sjesti za pregovarački stol i sa delegacijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. 

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao nam je kako nema nikakvih informaciju o sastanku SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA. 

"Očekujemo da politička struktura koja je preuzela obavezu da zakaže sastanak da to i učini. To je obaveza SDA i javnost će biti informisana kada se to desi", kazao je Košarac.

Inače, Demokratska fronta još uvijek se nije oglasila u povodu uslova HDZ-a BiH, a koji je otvoreno kazao kako stranka Željka Komšića može ući u vlast, ali kao dio bošnjačkog bloka stranaka. 

"Ko će s bošnjačke strane činiti sastav bošnjačkog bloka to mi nikada nismo određivali, niti želimo. Ako se DF sam definiše kao dio bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, odnosno njihov frontmen Bakir Izetbegović, ja vjerujem da će HNS to prihvatiti", rekao je predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić, prenosi Klix.

HDZ je istakao kako će sva ministarstva, a na koja trebaju biti imenovani ministri iz reda hrvatskog naroda, pripasti stranka okupljenim u HNS-u te da DF slobodno može uzimati ministarstva iz kvote Bošnjaka ukoliko je SDA saglasna s tim.